куратор изложба Двореца Балчик

Мартин Гарчев, куратор на международната изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" даде интервю за БНР по време на откриването на експозицията в Художествената галерия в Балчик на 10 април 2018 г.

Експозицията, чието име в превод от китайски език означава "Изкуството на Истинност, Доброта, Търпение", включва 38 маслени картини и акварели на китайски и западни художници. Платната пресъздават връзката на човека с божественото, завръщането към моралните устои и принципи, и борбата между доброто и злото.


Истинност, Доброта, Търпение са три вселенски принципа, които стоят в основата на духовното китайско учение Фалун Дафа, още известно с името Фалун Гонг.

Вдъхновен от личните си преживявания във Фалун Дафа, видният китайски скулптор и художник проф. Кунлун Джан решава да представи красотата на древния източен метод за подобряване на съзнанието и тялото. Скоро към него се присъединяват още художници, последователи на Фалун Дафа от Китай, САЩ, Канада, Австралия и други, и заедно създават внушителна колекция от платна в стил неоренесанс.

След гостуването в Балчик, изложбата гастролира при огромен интерес в Добрич и Бургас. Сега е разположена до 27 май в галерия "Пловдив", в сградата на Общински съвет Пловдив.

Програма по градове до края на турнето

Пловдив: 9-27 май 2018 г., Галерия "Пловдив", Общински съвет, ул. "Авксентий Велешки" 20

Варна: 31 май-14 юни 2018 г., Галерия "Графит", бул. "Княз Борис І" 65

Стара Загора: 19-27 юни 2018 г., Регионална библиотека "Захарий Княжески", бул." Руски" 44

София: 2-22 юли 2018 г., Галерия "България", Концертен комплекс - Зала България (първи балкон), ул. "Георги Бенковски" 1

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies