изложба Варна картини изкуство култура

Екатерина Желязкова разказа в ефира на БНР за техниките и посланието на международната изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен", която гостува в галерия "Графит" във Варна от 31 май до 14 юни 2018 г.

В разговор с Вяра Николаева на 31 май, денят на откриване на експозицията в морската ни столица, Желязкова я представи като нетрадиционен поглед на съвременни китайски художници за доброто, злото, божественото, красотата, истината, добротата и търпението.


Истинност, Доброта, Търпение (Джън, Шан, Жен на китайски език) са и трите принципа на древната китайска практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото Фалун Дафа – която практикуват авторите на картините в изложбата.

Платната, изпълнени в стил неоренесанс – някои от които върху коприна – разкриват дълбоките духовни преживявания на творците, озарени от божествено просветление.

Друга част от картините изобличават мъченията, на които са подложени част от авторите в родината си Китай, за това, че следват принципите на Фалун Дафа.

Фалун Дафа е преследвана от 1999 г. насам от китайската комунистическа партия. Причината за репресиите е страхът на тогавашния лидер Дзян Дзъмин за монопола на властта на партията в лицето на огромния брой последователи на Фалун Дафа (70-100 милиона души), въпреки аполитичния характер на практиката.

През 2018 г., изложбата "Изкуството на Джън, Шан, Жен" посети Културен център "Двореца" и Градската художествена галерия в Балчик, Висше училище по мениджмънт в Добрич, галерия "Богориди" в Бургас и галерия "Пловдив" в града под тепетата.

От създаването си през 2004 г. експозицията е посетила над 50 държави и 800 града по цял свят.

Програма по градове до края на турнето:

Варна: 31 май-14 юни 2018 г., Галерия "Графит", бул. "Княз Борис І" 65

Стара Загора: 19-27 юни 2018 г., Регионална библиотека "Захарий Княжески", бул." Руски" 44

София: 2-22 юли 2018 г., Галерия "България", Концертен комплекс - Зала България (първи балкон), ул. "Георги Бенковски" 1

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies