изложба Джън Шан Жен галерия Пловдив

Посредством картините в изложбата "Джън, Шан, Жен", източни и западни художници разказаха на жителите и гостите на Пловдив за красотата на духовната практика Фалун Дафа и за репресиите, на които са подложени нейните последователи в комунистически Китай.

Международната изложба гостува в града под тепетата от 9 до 27 май 2018 г. в галерия "Пловдив", след успешно гостуване в края на март в Балчик, и след това в Добрич и Бургас.

Стотици хора престъпиха прага на културния отдел на "Общински съвет", за да разгледат картините. Мнозина бяха впечатлени, че някои са изпълнени върху хартия, а други върху коприна. Използваните техники са традиционна маслена живопис и акварел, а стилът е определен от самите художници като неоренесанс.

От създаването си през 2004 г. експозицията е посетила над 50 държави и 800 града по цял свят.

Сега гостува в галерия "Графит" във Варна, където може да бъде разгледана до 14 юни. След това се отправя към Стара Загора и София. За повече информация вижте в края на статията.

2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_001
2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_002
2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_003
2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_004
2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_005
2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_006
2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_007
2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_008
2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_009
2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_010
2018-05-09-Pictures-FDIC-Izlojba-Plovdiv_011
Previous Next Play Pause

Завъртане колелото на закона

"Завъртане колелото на закона" е една от картините, която посрещаше посетителите на галерия "Пловдив". Неин автор е създателят на изложбата, проф. Кунлун Джан. Картината изобразява г-н Ли Хонгджъ, основателя на медитативната практика Фалун Дафа (известна още с името Фалун Гонг), на която самият професор е последовател.

След като г-н Ли Хонгджъ представя практиката пред обществеността в родния си град Чанчун в североизточен Китай през 1992 г., тя се разпространява мълниеносно от уста на уста и само за седем години близо 100 милиона китайци започват да я следват.

Преподаване на Закона (Фа)

Масленото платно "Преподаване на Закона (Фа)" разказва за същността на системата Фалун Дафа: практика за самоусъвършенстване от високо ниво, направлявана от характеристиките на Вселената: Истинност, Доброта (Състрадание) и Търпение (Толерантност).

"Самоусъвършенстване" означава човек постоянно да подобрява нравствения си характер, като се доближава до тези универсални принципи. "Практика" се отнася до комплекс от четири лесни за научаване упражнения, с плавни движения в изправено положение и пето упражнение - седяща медитация.

Но именно заради вярата си в духовните принципи Истинност, Доброта, Търпение, от 1999 г. до днес последователите на Фалун Дафа са преследвани и подлагани на жестоки репресии от китайската комунистическа партия (ККП).

Безкомпромисна смелост

Голяма част от платната в изложбата в Пловдив разкриват сцени с нечовешко потъпкване на човешките права в Китай, в резултат на което хиляди са загубили живота си, оставяйки семействата си в дълбока скръб.

Особено силна е историята на Лиу Чънюн, последовател на Фалун Дафа от Чанчун, провинция Дзилин.

Той е сред първите, дръзнали да разобличат жестоката природа на ККП и бруталността ѝ в преследването на последователите на Фалун Дафа. През март 2002 г. Лиу Чънюн е осъден на 19 години затвор, където след 21 месеца мъчения умира.

На Лиу Чънюн е посветена картината "Безкомпромисна смелост", която остави траен спомен в сърцата на гостите на пловдивската галерия.

Върни се, татко

Друго платно, свидетелстващо за тежката реалност в съвременен Китай, е "Върни се, татко". То представя скръбта и страданието на Джейн Дай и дъщеря ѝ Фаду, чиято история е емблематична за десетки хиляди семейства в източната държава. Дай губи завинаги съпруга си Чън Чъньон, който е измъчван до смърт, защото практикува Фалун Дафа.

Текстът, съпровождащ картината в галерия "Пловдив:, гласи:

"Обърнах се да погледна дъщеря ми, която прилича много на баща си. Видях съпруга си в нея. Сърцето ми беше разбито. Заключих се в стаята си и не исках да виждам никого. Косата ми побеля само за една нощ. Болката беше неописуема. Благодарна съм, че Фалун Гонг ме учи първо да мисля за другите. След като успях да емигрирам в Австралия, се върнах обратно в Китай и живях там осем години. Много от добрите ми приятели са в затвора, за това, че практикуват Фалун Гонг, и техните деца страдат от загубата на родителите си. Реших, че като майка трябва да говоря публично за болката на тези деца. Ако аз не го направя, кой? Затова през 2002 г. участвахме с дъщеря ми в Международната конференция по правата на човека на ООН в Женева, където призовахме всички майки по света да помогнат за спиране преследването на практикуващите Фалун Гонг...“

Днес истории като тази остават актуални, защото преследването на Фалун Гонг в Китай продължава. В резултат на непоклатимия дух и вяра в доброто, призивът на последователите на практиката дава силен отзвук в цял свят.

Свещ лотос

В над 100 държави ежегодно се провеждат паради, прожекции, мирни апели, петиции за човешки права и други, които призовават китайското правителство да сложи край на това близо 20-годишно преследване на Фалун Гонг.

Един от най-зрелищните методи за мирно противопоставяне на преследването в Китай са нощните бдения със свещи. Подобни събития се организират ежегодно в цял свят, включително пред сградите на китайските дипломатически представителства, в знак на възпоменание за последователите на Фалун Гонг, загубили живота си в резултат на мъчения.

Именно от тези събития е вдъхновена картината "Свещ лотос".

"В китайската култура, лотосовото цвете е символ на чистотата и самоусъвършенстването. То се разтваря единствено на светлина; притежава красота, която се вижда най-добре отдалеч, и мирис, който е благоуханен, но не и подмамващ; има стъбло, което лесно се огъва, но не се пречупва".

Това гласи текстът придружаващ картината в галерия "Пловдив" и написан от автора на платното, Сяопин Чън.

Художничката пише още, че свещите символизират желанието ѝ сърцата на хората по света да заискрят, когато научат за преследването, и с това да спомогнат за неговото прекратяване.

Програма по градове до края на турнето:

Варна: 31 май-14 юни 2018 г., Галерия "Графит", бул. "Княз Борис І" 65

Стара Загора: 19-27 юни 2018 г., Регионална библиотека "Захарий Княжески", бул." Руски" 44

София: 2-22 юли 2018 г., Галерия "България", Концертен комплекс - Зала България (първи балкон), ул. "Георги Бенковски" 1

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies