прессъобщение Българска Фалун Дафа асоциация

19 години репресии срещу духовната практика Фалун Дафа в комунистически Китай ще отбележат със събития в София и Бургас.

Фалун Дафа е най-голямата група хора в света, подложени на системен тормоз и репресии, според Амнести Интернешънъл.

За 19-а поредна година последователи на духовния метод от цял свят апелират за спиране на репресиите на свои съмишленици в Китай, следващи принципите Истинност, Доброта и Търпение.

Българска Фалун Дафа Асоциация организира серия от събития по случай 20 юли: денят, в който през 1999 г. бившият китайски лидер Дзян Дзъмин започва репресии срещу последователи на Фалун Дафа (Фалун Гонг) в Китай.

София

Мирен протест пред сградата на посолство на КНР.
20 юли 2018 г. (петък), 11:00-12:00 ч., бул. "Джеймс Баучер" 58, квартал "Лозенец", в близост до Физическия факултет на Софийски университет

Международна подписка за човешки права в Китай, за подвеждане под съдебна отговорност на бившия китайски лидер Дзян Дзъмин, за геноцид и престъпления срещу човечеството.
20 юли 2018 г. (петък), 14:00-18:00 ч., градинката на Народния театър "Иван Вазов"

Подписката представлява гражданска жалба, адресирана до Върховния съд и Върховната народна прокуратура на КНР. Изпраща се регулярно до Китай от 2015 г. насам.

Бургас

22 юли 2018 г. (неделя), 19:00-21:00 ч., бул. "Богориди", до градинката на хотел "България" и площад "Тройката".

За контакт:

Керка Кунчева, 0887 868 309

Фалун Дафа (известна още като Фалун Гонг) е традиционна китайска система за усъвършенстване на съзнанието и тялото, с принципи Истинност, Доброта и Търпение, и пет медитативни упражнения. Практиката има близо 100 милиона последователи в 114 държави по света.

До 20 юли 1999 г. Фалун Дафа се практикува свободно в Китай, където е обявена за най-добър цигун метод, а авторът на практиката, г-н ли Хонгджъ е обявен за най-добър цигун майстор.

През 1999 г. китайското правителство установява, че броят на последователите на Фалун Гонг (70-100 милиона души) надхвърля почти два пъти броя на членовете на китайската комунистическа партия по това време (60 милиона души). Държавният лидер Дзян Дзъмин вижда в огромната популярност на Фалун Дафа заплаха за властта на партията, и по тази причина нарежда национална кампания за изличаване на практиката от Китай.

Последват масови арести, изтезания и дори убийства на последователи на Фалун Гонг в полицейски участъци, трудови лагери, затвори и центрове за промиване на съзнанието. Документирани са 4236 смъртни случаи на последователи в Китай, но се предполага, че истинският брой е много по-голям, заради цензурата в източната държава.

Около 1,5 милиона затворници на съвестта може да са били убити в държавни китайски болници в периода 2000-2016 г. с цел органите им да бъдат продадени на пациенти нуждаещи се от трансплантация, посочва докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.).

Основните жертви на този нов вид геноцид са именно последователи на Фалун Гонг, смятат авторите на доклада: канадските адвокати Дейвид Килгор и Дейвид Матас, и американският разследващ журналист Итън Гутман.

Този нов "бизнес" в Китай се оценява от експерти на стойност над 1 милиард щатски долара годишно.

След разкритията на Килгор/Матас/Гутман, редица държави взеха мерки да ограничат достъпа на свои граждани до трансплантации в китайски болници.

Испания, Италия, Израел, Норвегия и Тайван въведоха нови закони, които забраняват на свои граждани да пътуват до Китай за трансплантация на органи.

Европейският парламент прие Резолюция 2013 г./2981(RSP) и Писмена декларация WD0048/2016 г., в които осъди насилственото отнемане на органи в Китай, включително от последователи на Фалун Гонг, и призова своите държави-членки да разследват случая.

Американският конгрес прие подобна резолюция: H.Res.343/2016 г.