фестивал Здравей Здраве Стара Загора България

Цялостната система за усъвършенстване на съзнанието и тялото Фалун Дафа беше представена на Втория фестивал на здравето "Здравей, Здраве" в Стара Загора на 13 и 14 октомври 2018 г.

Любители на здравословния начин на живот се стекоха към народно читалище "Св. Климент Охридски-1858", където се провеждаше здравният форум.

Още на входа на градската читалня вниманието привличаха няколко души, облечени в жълти на цвят традиционни китайски костюми и изпълняващи упражнения с красиви, бавни движения. Банерът пред тях бързо внасяше яснота какво правят: "Фалун Дафа - китайски метод за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Практика носеща здраве и дълголетие".

2018-10-13-14-Picture-FDIC-StaraZagora-ZdraveiZdrave_001
2018-10-13-14-Picture-FDIC-StaraZagora-ZdraveiZdrave_002
2018-10-13-14-Picture-FDIC-StaraZagora-ZdraveiZdrave_003
2018-10-13-14-Picture-FDIC-StaraZagora-ZdraveiZdrave_004
2018-10-13-14-Picture-FDIC-StaraZagora-ZdraveiZdrave_005
2018-10-13-14-Picture-FDIC-StaraZagora-ZdraveiZdrave_006
Previous Next Play Pause

Пет лесни медитативни упражнения

В двата дни на фестивала български последователи на традиционното китайско учение стояха пред входа на читалището, така че повече хора да могат да научат упражненията, в случай че са пропуснали обявените в програмата часове за групова медитация.

Всеки можеше да заучи и изпълни медитативните упражнения на Фалун Дафа и в залите на читалището. Упражненията са общо пет. Движенията са бавни, плавни и кръгообразни, и не изискват сила и гъвкавост, което ги прави подходящи за хора от всички възрасти.

Първите четири упражнения се изпълняват в изправен стоеж, а петото е същинската медитация и се изпълнява в поза двоен лотос. Редовното практикуване води до едновременно отваряне и привеждане в движение на всички енергийни канали в тялото на човек. Така постепенно здравето се подобрява, тонусът се повишава, а болестите изчезват.

"Никога преди не съм се чувствала по-енергична и жизнена", коментира жена на средна възраст, след като изпълни упражненията пред входа на народното читалище и веднага след това в залата за практика.

Жената добави, че е изненадана от прилива на енергия, тъй като боледува от хемофилия и дълги години страда. Но днес усетила тялото си по различен начин.

Книгата "Джуан Фалун"

Участието на Фалун Дафа на здравния фестивал продължи с представяне философията на практиката, описана подробно в книгата "Джуан Фалун". Автор на книгата е основателят на Фалун Дафа, г-н Ли Хонгджъ.

"В книгата са подробно разгърнати трите вселенски принципа Истинност, Доброта, Търпение, които лежат в основата на култивацията във Фалун Дафа", обясни водещата на беседата Александра Ботева.

"Когато човек ги следва, той става по-добър към другите, по-отдаден в дейностите си, развива търпение и разбиране към несполуките в живота и върви по духовен път, основан на традиционните морални ценности."

Ботева допълни, че Фалун Дафа е метод за самоусъвършенстване от школата на Буда, но не е будизъм и няма връзка с религиите. Комбинацията от философия — за усъвършенстване на съзнанието и характера, и упражнения — за усъвършенстване на тялото, прави Фалун Дафа цялостна и завършена система за самоусъвършенстване.

Гостите на представянето имаха възможност да чуят лични споделяния на родни последователи на Фалун Дафа. Даринка, 60 г., от Стара Загора, разказа, че скоро след като се запознала с медитативната система, се освободила от "букета от заболявания", които я застигнали след смъртта на сина ѝ.

Гостите на фестивала получиха покана да се включат в груповото изпълнение на упражненията на поляната под Летния театър (вход откъм "Жабките") в парк "Аязмото", понеделник до събота, 7:30 часа сутринта.

Всички дейности на Фалун Дафа са безплатни навсякъде по света.

19 години преследване в Китай

На входа на читалището бе разположен и информационен щанд на Фалун Дафа. Целта му бе да запознае гостите на фестивала с продължаващото 19 години преследване на духовния метод в Китай.

Мнозина бяха шокирани да научат, че последователите на тази хармонична медитативна система са подлагани на жестоки репресии в своята роднина, включително на насилствено отнемане на техни жизненоважни органи.

Десетки старозагорци поставиха подписа си в международна петиция за човешки права, която призовава за изправяне на съд инициатора на репресиите срещу Фалун Дафа, бившия китайски държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин.

На 20 юли 1999 г. Дзян Дзъмин нарежда елиминиране на близо 100 милиона последователи на Фалун Дафа в Китай, тъй като се страхува от огромната популярност на практиката и от традиционните ценности, на които тя стъпва и които са в разрез с ценностите на комунистическата партия. Затваряни в трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието, симпатизантите на Фалун Дафа са жестоко измъчвани, а хиляди са загубили живота си.

Преследването на Фалун Дафа е осъдено от международната общност, включително от правителствата на САЩ, Канада, Австралия и от Европейския парламент.

Днес Фалун Дафа се практикува свободно в 114 държави по света и има милиони последователи. Преследвана е единствено в родината си.

В България практиката е популярна от 2001 г. Десетки хиляди българи са подкрепили подписки за прекратяване на преследването в Китай.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies