Пловдив телевизия

Трима български симпатизанти на духовната практика Фалун Гонг гостуваха на Пловдивската обществена телевизия "Тракия" (ПОТВ) в предаването „Обществена приемна” на 13 януари 2015 г.

Росица Йорданова, един от гостите и говорител на Информационен център Фалун Дафа България, разказа, че Фалун Гонг е традиционна китайска духовна практика за усъвършенстване на духа и тялото, която е част от школата на Буда. Състои се от философия и пет лесни за изпълнение упражнения. В основата ѝ стоят принципите Истинност, Доброта и Търпение.

Йорданова допълни, че практиката е преподавана публично в Китай от основателя Ли Хонгджъ от 1992 г. насам. Г-н Ли е номиниран два пъти за Нобелова награда за мир и за наградата „Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта.

Практиката се разпространява напълно безплатно в цял свят, не се събират такси и не се водят списъци за членство.

Водещата Диана Бикова представи в студиото втория гост Мирела Йорданова, която направи демонстрация на упражненията на Фалун Гонг. През това време Георги Плешков, също практикуващ Фалун Гонг, обясни как движенията спомагат за подобряване на здравословното състояние на човек.

Плешков допълни, че упражненията могат да се изпълняват както групово, така самостоятелно вкъщи.

В България също има последователи на Фалун Гонг. Те са около 100 души. В повечето големи градове на страната има обособено място за изпълнение на упражненията. В Пловдив мястото се намира на Гребната база. Всяка неделя в 9:30 ч. там се събират хора, които правят упражненията и всеки е добре дошъл да ги научи и да се присъедини.

Преследването в Китай

Водещата на предаването попита защо Фалун Гонг е преследван в Китай.

Росица Йорданова обясни, че репресиите в Китай започват на 20 юли 1999 г. с едноличната заповед на бившия вече държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин.

По това време, управляващата китайска комунистическа партия (ККП) прави преброяване и установява, че последователите на духовната практика са близо 100 милиона души, почти два пъти повече от партийните членове. Дзян Дзъмин възприема огромната популярност на Фалун Гонг като заплаха за режима и за амбицията си да бъде третият най-велик лидер на ККП след Мао Дзедун и Дън Сяопин.

Йорданова цитира съобщение на китайската държавна информационна агенция "Синхуа" от 1999 г, в което се казва: „Преподаваните от Фалун Гонг принципи Истинност, Доброта и Търпение нямат нищо общо със социалния, етичен и културен прогрес, който ние се стремим да постигнем."

На телефонната линия в студиото се включи зрител и заяви: „Потресен съм от информацията. В Париж за 17 души се събра цялото човечество да протестира, а ние с ККП - тези за вечни времена промити мозъци - тичаме през глава да търгуваме. Вместо да маргинализираме китайското им ръководство, ние се чудим как да се побратимяваме с китайски градове. Та и инвеститори искаме да дойдат, та тази политика да могат и тук да я продължат. Просто трябва да се прекъснат връзките с такива комунистически държави.”

Насилствено отнемане на органи

Говорителят на Информационния център Фалун Дафа България разказа, че един от последните методи за репресии срещу Фалун Гонг в Китай е насилственото отнемане на органи от живи привърженици на Фалун Гонг в Китай.

Йорданова спомена доклада „Кървава реколта” на двамата канадски експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. Според документа, между 2000 и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41 500 органи с неясен произход. Привърженици на Фалун Гонг са най-вероятните жертви на този геноцид. Още по-смущаващ е фактът, че тази престъпна политика продължава и днес.

В резултат на тези шокиращи разкрития, група американски лекари учредяват неправителствената организация „Лекари срещу насилственото отнемане на органи” (DAFOH) и инициират подписка в 54 държави по цял свят, включително в България. От 2012 до 2014 г. са събрани близо 2 милиона подписи, които осъждат насилственото отнемане на органи в Китай и призовават китайския режим да прекрати незабавно убийствата на невинни хора.

Арестът в Сърбия

Георги Плешков е вкусил лично от от жестокото потъпкване на правата на последователите на Фалун Гонг. Той е един от деветимата български симпатизанти на Фалун Гонг, които бяха арестувани и държани незаконно в сръбски арест по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Белград миналия декември.

Плешков разказа, че когато разбрал, че на 16 и 17 декември 2014 г. в Белград предстои да се състои третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, той и още няколко български последователи на Фалун Гонг решили да организират съвместно със сръбски практикуващи мирна демонстрация.

Целта на планираната мирна демонстрация била да следват насоките и да изпълнят препоръките на резолюцията на Европейския парламент от декември 2013 г. Документът осъжда насилственото отнемане на органи от симпатизанти на Фалун Гонг и препоръчва страните-членки на Европейския съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, които пътуват до Китайската народна република.

Сръбските власти обаче забранили мирната демонстрация с устна забрана, без да издадат официален документ. Тъй като българите вече били резервирали престоя си в Белград, решили да не отменят пътуването, а да идат и обменят опит в практиката Фалун Гонг със своите сръбски съмишленици. Затова не взели със себе си банери за мирната демонстрация.

Малко след като пристигнали в Белград на 14 декември и се регистрирали в хостел, Плешков и още осем български симпатизанти на Фалун Гонг били арестувани. Отвели ги като престъпници, без право на комуникация и достъп до консул или адвокат.

Българското външно министерство започва да ги издирва и ги открива в център за предварителен арест в "Падинска Скела", в покрайнините на Белград.

След три денонощия в ареста, българските последователи на Фалун Гонг бяха освободени в резултат на международна подкрепа.

Амнести Интернешънъл окачествиха действията на сръбските власти като незаконни и ги призоваха "незабавно да прекратят всяко задържане, което е основано само на намерението на хората да изразят тяхното право на мирно събиране."

Словашкият евродепутат Едуард Кукан също отправи призив за освобождаване на активистите за човешки права, задържани в Сърбия. "Вземайки предвид, че Сърбия е страна, кандидат-членка на Европейския съюз, ние сме алармирани от постъпките на сръбските власти в този случай, и молим за освобождаване на правозащитните активисти, както и за ясно обяснение на ситуацията.“

Плешков добави, че задържаните българи ще потърсят правата си в съда, тъй като Сърбия е нарушила Европейската конвенция за защита правата на човека, която е подписала, както и собствената си конституция.

Водещата на предаването благодари на българските симпатизанти на Фалун Гонг за участието и ги покани да гостуват отново в предаването.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies