прессъобщение Българска Фалун Дафа асоциация

С мирен протест пред посолството на КНР, последователите на Фалун Гонг в България ще отбележат 20 години от най-сериозния политически инцидент в Китай след кръвопролитията на площад "Тиенанмън".

Българска Фалун Дафа Асоциация ви кани на 25 април 2019 г., четвъртък, от 12:00 до 14:00 часа, на мирен протест пред посолството на КНР, София, ж.к. "Лозенец", бул. "Джеймс Баучер" 58.

Десет години след кръвопролитията на площад "Тиенанмън", на 25 април 1999 г., 10 000 последователи на духовната практика Фалун Гонг (още известна с името Фалун Дафа) се събират пред сградата на китайското правителство в Пекин.

Те апелират за освобождаване на 40 свои съмишленици, бити и арестувани в близкия град Тиендзин два дни по-рано.

След разговори с премиера Джу Жундзи, задържаните са пуснати, а протестиращите почистват тротоарите в района и се разотиват по домовете си.

Въпреки мирния развой на събитията, апелът е използван от тогавашния партиен и държавен лидер Дзян Дзъмин като повод за започване на едни от най-кървавите и жестоки репресии в съвременната история, оказали влияние не само върху Китай, но и върху целия свят.

В нощта на 25 април 1999 г., Дзян Дзъмин пише до Политбюро писмо, в което изразява тревога от огромния брой последователи на Фалун Гонг, включително в редиците на силите за сигурност на партията. Той обявява мирния апел за "най-сериозния политически инцидент" след 4 юни 1989 г.

По данни на китайските власти по това време, последователите на Фалун Гонг са над 70 милиона, повече от членовете на комунистическата партия, които са около 65 милиона души по това време.

Дзян възприема огромната популярност на Фалун Гонг и философията на практиката, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение, като заплаха за атеистичната и материалистична идеология на партията.

Напрежението в държавния апарат ескалира, и три месеца по-късно, на 20 юли, започва национална кампания за елиминиране на Фалун Гонг от Китай. Репресиите продължават и днес.

За контакт: Георги Плешков, 0888 576 675


Гледайте документалния филм в три части:
"Протестът, който промени Китай" (2009) (озвучен на български език)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Wg5R5SwxrtQ
https://www.youtube.com/watch?v=QMdq7kpvVm0
https://www.youtube.com/watch?v=qEsbw5GUqXI

Филмът разглежда историческото значение на мирния протест на 25 април 1999 г.


Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е традиционна китайска духовна практика на високо ниво за усъвършенстване на духа и тялото. Включва философия, основана на принципите Истинност, Доброта и Търпение, и пет медитативни упражнения.

Фалун Гонг има доказан положителен ефект върху здравето и морала на хората в над 100 държави.
Последователите на духовната практика Фалун Гонг са най-голямата група хора в света, подложени на системен тормоз и преследване, според Амнести Интернешънъл.

Фалун Гонг е преследвана в Китай от 1999 г. насам заради огромната си популярност – 70-100 милиона души (6-8% от китайското население) през 90-те години на 20-и век, по данни на китайското правителство.

Преследването на Фалун Гонг е незаконно: то е в разрез с Конституцията на Китайската Народна Република (КНР) и с международни спогодби, ратифицирани от КНР.

Около 1,5 милиона затворници на съвестта – основно последователи на Фалун Гонг - може да са убити в държавни китайски болници в периода 2000-2016 г., с цел органите им да бъдат продадени на пациенти нуждаещи се от трансплантация, посочва докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.).
Тайван, Израел, Испания, Италия и Норвегия, са приели закони, които ограничават достъпа на своите граждани до операции за трансплантация на органи в Китай.

Този нов "бизнес" в Китай се оценява от експерти на стойност над 1 милиард щатски долара годишно.
По инициатива на Международната коалиция за прекратяване злоупотребите с органи в Китай (ETAC) независим трибунал разследва насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай от декември 2018 г.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies