парламент Белиг закон трансплантации

Белгийският парламент одобри на 25 април 2019 г. нов законопроект, който ще налага санкции на участници в покупко-продажбата на човешки органи. За виновниците се предвижда лишаване от свобода до 20 години и глоба в размер на 1,2 милиона евро (2,3 милиона лева).

Законът не важи само на територията на Белгия: той забранява на всички белгийски граждани да купуват или продават човешки органи, независимо къде по света е сключена сделката. Очаква се тази мярка ефективно да възпре медицинския туризъм с цел присаждане на човешки органи.

Единодушна подкрепа

Всички 134 членове на Долната камара на парламента (Камарата на представителите), гласуваха единодушно допълнението към Наказателния кодекс. Следва одобрение от Сената, след което кралят на Белгия ще подпише документа, за да го превърне в закон.

Новите законови мерки предвиждат санкции както срещу продавача и приемателя на органа, така и срещу всички посредници: лекари, консултанти и други медицински лица, участвали в търговската сделка.

В случаите, когато трансплантационната процедура завърши със смъртта на донора, замесените лица ще бъдат наказани със затвор до 20 години и глоба в размер на 1,2 милиона евро (2,3 милиона лева). Ако в търговията е замесена престъпна организация, законът предвижда наказание за всичките ѝ членове.

Спонсори на законопроекта са Валери Ван Пийл, депутат в Камарата на представителите от "Новофламандския алианс" и Винсент Ван Питегем, народен представител от квотата на центристката партия "Християндемократически и фламандски".

Ван Пийл написа в приложен документ, че докато човешките органи имат икономическа стойност, белгийските закони "трябва да са по-стриктни", за да предотвратят разпространението на трафика на органи.

Насилствено отнемане на органи

Проектозаконът дефинира незаконните процедури, свързани с присаждането на човешки органи и повдига въпроса за насилственото отнемане на органи: сценарий, при който органите се извличат принудително от телата на лица, не дали съгласието си за това.

Правният текст включва клауза, която прави препратка към резолюция на Европейския парламент от декември 2013 г., осъждаща насилственото отнемане на органи в Китай.

Резолюцията "изразява дълбоката си загриженост относно непрестанните и достоверни сведения за системно и одобрено от държавата отнемане на органи в Китайската Народна Република от лица, лишени от свобода заради убежденията си, против волята им, включително от голям брой практикуващи Фалун Гонг, лишени от свобода заради религиозните си убеждения, както и от членове на други религиозни и етнически малцинства".

Фалун Гонг, известен също с името като Фалун Дафа, е традиционна практика с морални учения, основани на принципите Истинност, Доброта, Търпение, и медитация. Представена е публично в Китай през 1992 г. и бързо набира популярност: през 1999 г. има около 100 милиона последователи в източната държава. Страхувайки се, че тази популярност може да застраши авторитарния китайски режим, тогавашният лидер на комунистическата партия, Дзян Дзъмин, започва през юли 1999 г. национална кампания за преследване на последователите на Фалун Гонг. Те са хвърляни в затвори, трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието, с цел принудително да се откажат от убежденията си.

През 2006 г., очевидец свидетелства как от телата на живи затворници, последователи на Фалун Гонг, насилствено са извличани органи, в процеса на което донорите умират. Последват множество разследвания и доклади, потвърждаващи тези твърдения.

Десетки болници за трансплантации в Китай продължават да бъдат замесени в насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта, включително симпатизанти на Фалун Гонг, разкриха международните неправителствени организации "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH) и "Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг" (WOIPFG).

Расте броят на докладите, че уйгурски мюсюлмани стават жертви на насилствено отнемане на органи, докато са държани в лагери за "превъзпитание" в провинция Синдзян.

В интервю за медията "Епок Таймс" от октомври 2018 г., 54-годишна гражданка на Казахстан и бивша затворничка в лагер в Урумчи, разкри, че властите разделят затворниците на две групи: такива с и без роднини в чужбина.

"[Китайският режим] развива бизнеса с насилственото отнемане на органи, като убива онези без близки в чужбина; така никой няма да разпитва за тях", казва бившата затворничка.

Резолюцията на Европейския парламент настоява правителството на Китайската Народна Република "да прекрати незабавно практиката на отнемане на органи от лица, лишени от свобода заради убежденията си", да отговори на исканията на ООН за провеждане на разследване и незабавно да освободи "всички лица, лишени от свобода заради убежденията си, включително практикуващите Фалун Гонг".

Елке ван ден Бранде от "Международната коалиция за прекратяване на злоупотребата с трансплантации в Китай" приветства новото законодателство.

"[Белгия] е първата държава в Европа, която се позовава на Европейската резолюция от 2013 г. Това е много важна стъпка, защото адресира насилственото отнемане на органи в Китай."

Ван ден Бранде, която е лектор в Университетския колеж Льовен-Лимбург, сподели, че не би препоръчала на свои студенти да идат в Китай на стаж, тъй като новият Наказателен кодекс ще преследва медицински организации и лица, които умишлено или неволно са замесени в насилствено отнемане на органи.

"Надявам се още европейски страни да последват примера на Белгия."

Източник: https://www.theepochtimes.com/belgium-passes-law-to-penalize-medical-tourism-for-organ-transplants_2902602.html?fbclid=IwAR1W_6Sh3FJsLFhLQYLOUBz5em4RDrTgLsrFUyauh_DUE7Rp18zTuzT_VYM

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies