Молдовски симпатизанти на Фалун Гонг

След пет последователни отлагания, на 28 януари 2015 г. Върховният съд на Молдова взе решение да включи символа Фалун в списъка с екстремистки знаци.

Фалун е символът на мирната духовна практика Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг.

Съдебен състав с председател Николае Клима (президент) и членове Валериу Доагъ, Ала Кобънеану, Свеатослав Молдован и Надежда Тома, отхвърли обжалването на Молдовската Фалун Дафа Асоциация (МФДА) и Министерство на правосъдието, и потвърди решението на Апелативния съд от 2 април 2014 г.

Според членове на МФДА, решението от 28 януари 2015 г. е вероятно взето под натиск от китайското посолство, което разширява преследването на Фалун Гонг извън Китай. По този начин решението сериозно нарушава свободата на изразяване, свободата на мисълта и убежденията в страната, и в същото време застрашава дейността на Фалун Дафа Асоциацията, подкопавайки правната система в Молдова.

Решението на Върховния съд е окончателно и може да бъде обжалвано само в Европейския съд за правата на човека.

МФДА апелира за помощ и призова медии, правозащитни организации, национални и международни институции, и членове на Върховния съд да не позволяват потъпкване на правата на членовете на МФДА.

Симпатизанти на Фалун Гонг проведоха мирен протест пред сградата на Върховния съд на 29 януари 2015 г., за да изобличат несправедливостта.

На 4 февруари 2015 г. е насрочено заседание на Върховния съд по второ съдебно дело, което ще разглежда дали дейността на МФДА да бъде забранена в Молдова.

Темата бе отразена от медиите в страната.

Предистория

Процедурата започва през декември 2013 г. от общински съветник Елена Хренова. Тя завежда иск срещу МФДА по обвинение, че символът на китайската практика за самоусъвършенстване с принципи Истинност, Доброта и Търпение, има екстремистко значение и в такъв случай дейността на МФДА трябва да бъде прекратена. По това време Елена Хренова изпълнява длъжността президент на асоциацията "Ечитате". Тя също е бивш комунист и сега социалист.

На 20 януари 2014 г. съдия Дорин Дюлгеру, председател на съда в район Буюкан в молдовската столица Кишинев отсъжда, че символът Фалун е екстремистки. Това решение принуждава Министерство на правосъдието да включи Фалун в списъка с екстремистки символи.

На 2 април 2014 г. съдебен състав от Апелативния съд с членове В. Прутеану, А. Минциунъ и Ю. Цимпои, отхвърли обжалването от страна на МФДА и Министерство на правосъдието, и потвърди решението на съдия Дорин Дюлгеру.

Отговаря ли законът в Молдова на европейските стандарти?

През 2003 г. молдовският парламент, основно съставен от комунисти, приема Закон за борба с екстремистката дейност. Но дали този закон отговаря на европейските стандарти?

Според Оливия Пиртак, експерт по медийно право, очевидно не.

"Всички решения на съда срещу МФДА се базират единствено на факта, че символът Фалун е подобен на свастиката и съответно, неговата употреба би засегнала интересите на молдовските граждани, включително военни ветерани", пише Пиртак в молдовския медиен уебсайт Медиа Ази (Media Azi).

Експертът обяснява, че тъй като символът Фалун е предполагаемо подобен на свастиката, той попада в графата "екстремистка дейност" съгласно Закона за борба с екстремистката дейност. Това води до две последствия: първо, на Министерство на правосъдието е наредено да включи Фалун в списъка с екстремистки материали, и второ, да разпусне МФДА.

"Само защото МФДА използва символа на своята практика в някои публикации или листовки, които разпространява, тя е обявена за екстремистка."

Министерство на правосъдието на Молдова изказа солидарност с МФДА и се противопостави на решението на съда символът Фалун да бъде обявен за екстремистки.

Представителят на Върховния комисар на ООН за човешките права в Молдова, Клод Кан, изказа своето мнение в приятелско писмо до МФДА:

"Забраната за използване на символа Фалун само защото наподобява свастика, е излишно и не отговаря на належаща социална необходимост в едно демократично общество. Символът не е бил използван за насаждане на омраза или насилие, и подобна забрана е в разрез с международните стандарти за свобода на изразяването. Следователно забраната за използване на този символ в текущия контекст е очевидно незаконна."

Според Пиртак, Законът за борба с екстремистката дейност трябва да бъде анулиран, тъй като е излишен в контекста на гражданския кодекс.

"Неща, които са наистина лоши, са предмет на криминалния кодекс. Има други закони, които са подходящи за отсъждане кое е позволено и забранено. Що се отнася до свободата на изразяване, има Закон за свободата на изразяването."

Какво е Фалун?

Символът Фалун е изграден от два елемента: символите ин и ян, които са даоистки, и сриватса, която е будистки символ. Сриватса, още известна като свастика, е популярен символ в азиатския будизъм.

В азиатската култура, отрицателното значение на свастиката свързано с Хитлер и нацистите, е слабо известно. Всъщност, свастиката има много дълга история в много култури и е символ на благополучие.

Свастиката, както е представена във Фалун, символизира Буда.

Свастиката е древен символ на добра поличба и е широко използван по цял свят. Но много хора в наши дни имат живи спомени от Втората световна война и Холокоста на Хитлер. Хитлер взема свастиката от Изтока и го използва по неправилен начин, по този начин изкривявайки значението на символа в съзнанията на хората в Западния свят. В резултат на това, много хора са изненадани да видят свастиката в символа на Фалун Дафа.

Свастиката е много силен и положителен символ в редица култури по цял свят. В източните култури свастиката символизира Буда. В Китай, свастиката също въплъщава вечността и безкрайността на вселената. Китайската дума за свастика е уан, а думата сриватса е на санскрит, древен индийски език.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies