Коронавирус по света

Глобалната пандемия от коронавирус, причинена от първоначалното прикриване на информация за COVID-19 от страна на китайската комунистическа партия (ККП), трябва да подейства като зов за събуждане за правителствата в Западния свят, които имат отношения с режима, казва експерт по Китай и правозащитен активист.

Бенедикт Рожърс, правозащитник и основател на неправителствената организация "Хонконг Уоч", каза пред "Епок Таймс", че кризата трябва да накара държавите да преразгледат отношенията си с китайския режим, "защото нямаше да имаме глобална пандемия, ако китайските власти бяха послушали лекарите в Ухан вместо да ги заглушават, потискат и наказват."

"Глобалната пандемия от коронавирус трябва да послужи за зов за събуждане за света, и особено за западните правителства и международните организации като СЗО (Световната здравна организация), които наивно се кланят и сляпо се доверяват на китайския режим, изграден върху лъжи и репресии", писа Роджърс по електронната поща.

ККП вирусът, който причинява COVID-19, плъзна от централнокитайския град Ухан през декември 2019 г. Въпреки че са били наясно със сериозността на заразата, китайските власти са прикрили критично важна информация за болестта и заглушиха лекари, които се опитаха да предупредят за случващото се.

В резултат на първоначалното прикриване на проблема от страна на китайския режим, ККП вирусът, още известен като новия коронавирус, се разпространи в над 100 държави, зарази над 100 000 души и уби хиляди извън Китай.

В Европа, където заразата е най-сериозна извън Китай — особено в Италия, Германия, Испания и Франция — тези страни трябва да направят преоценка на своите връзки с режима, след като се справят с кризата, казва Чарлс Партън, бивш британски дипломат на служба в Китай и бивш сътрудник на базирания във Великобритания мозъчен тръст "Роял Юнайтед Сървисес Инститют".

Когато това стане, е важно "политиците да са наясно с фактите и че ККП постави политиката над хората в ранните фази на реакцията си спрямо COVID-19", писа Партън по електронната поща.

Според него, задачата на европейските правителства ще бъде да "наблегнат на идеята, че в името на бъдещата способност на света да се справи с подобни заплахи, ККП трябва да осигури повече прозрачност и да позволи истината да излезе наяве".

Икономически интереси в Европа

През изминалата година, европейските държави заеха по-строга позиция спрямо режима, заради несправедливи търговски практики от страна на Пекин, китайски придобивания на стратегически промишлени сектори и неотваряне на китайския пазар за европейски компании по същия начин, по който Европа направи това за китайски фирми.

Европейската комисия нарече Пекин "стратегически съперник" в доклад от март 2019 г. относно отношенията между Европейския съюз и Китай. ЕС също се надява да постигне споразумение с режима относно несправедливи търговски практики, макар че тези усилия, изглежда са замразени, заради отлагането на срещата на върха между ЕС и Китай, планирана за края на март.

И докато се стремят към по-балансирани търговски отношения, европейските страни гледат да не разгневят своя основен търговски партньор.

"По време на срещи при затворени врата, политици от държавите-членки изразяват разочарованието си от Китай, но накрая надделява краткосрочният опортюнизъм", каза пред изданието "Дипломат" миналия януари Джонатан Холслаг, професор по международна политика в Свободния университет в Брюксел и специален съветник на първия вицепрезидент на Европейската комисия.

"Всички сме под натиска на китайски дипломати да приемем китайския телеком гигант Huawei, за да не пострадат европейските компании, инвестиращи в Китай от ответни търговски мерки, и въпреки това продължаваме да изпращаме в Китай делегация след делегация, в търсене на бизнес възможности."

Тези интереси бяха дадени за пример по време на посещението на китайския лидер Си Дзинпин във Фрaнция миналия март, обясни Холслаг.

"Първия ден, френският президент Еманюел Макрон призова германския канцлер Ангела Меркел и президента на Европейската комисия да се срещнат с китайския президент Си Дзинпин в Париж. На следващия ден отчаяно се опита да продава самолети Airbus на Китай."

Същото важи за Германия, посочва професорът.

"Компании като Volkswagen, BASF и BMW формират политиката спрямо Китай в много по-голяма степен от стратегическите опасения или националния интерес."

Китай е най-големият търговски партньор на Германия. Към 2019 г., китайски фирми съставляват 7 процента от общия доход на германския частен сектор. Над 5000 германски компании са инвестирали в над 8000 проекта в Китай, докато в Германия са инвестирали над 2000 китайски компании.

Други европейски държави също приветстват китайски инвестиции. През 2018 г., Португалия стана първата европейска страна, подписала китайския инфраструктурен инвестиционен план "Един пояс, един път". Тя бе последвана от Италия през 2019 г., първата страна-членка на Г-7, присъединила се към проекта.

"Един пояс, един път" цели да свърже Азия, Африка и Европа чрез мрежа от железопътни линии, пристанища и пътища. Инициативата е критикувана заради задлъжняването на развиващи се държави. Междувременно, САЩ се опасяват, че планът е разработен да подсили военното влияние на Китай и да разпространи технологии за шионаж в Запада.

Режимът си проправи път и в Испания. Китайски фирми през 2016 г. придобиха двете испански инженерингови компании Aritex и Eptisa, и това беше част от глобалната стратегия на Китай за високотехнологично господство, съгласно националния индустриален план "Направено в Китай '2025", целящ да превърне Китай в гигант за производство на високотехнологични продукти.

През юни 2017 г., държавната китайска спедиторска компания COSCO купи мажоритарен дял в Noatum Port Holdings, оператор на два контейнерни терминала в пристанищата на Валенсия и Билбао, и по този начин Китай заяви надеждите си да привлече Испания в плана "Един пояс, един път". Noatum е най-големият оператор на морски терминали в Испания.

Междувременно, много европейски държави са в процес на вземане на решение дали да допуснат Huawei в изграждането на своите 5G телекомуникационни мрежи. И докато САЩ предупреждават европейските си съюзници, че това би изложило националната сигурност на риск, китайски чиновници оказват натиск върху някои страни да приемат Huawei или в противен случай да очакват ответни мерки.

Великобритания обяви миналия януари, че ще допусне Huawei в части от 5G мрежата с нечувствителен характер. Според агенция "Ройтерс", Франция обмисля подобно решение. В съседна Германия, управляващата коалиция на канцлера Меркел се въздържа от забрана на Huawei, но иска налагане на по-строги правила на доставчиците на телекомуникационно оборудване.

Истината на база на фактите

Откакто вирусът се разпространи по цял свят, китайският режим се опитва да се представи като глобален лидер в борбата със заразата, по този начин отвличайки вниманието от несправянето си с епидемията.

"ККП няма да скъпи усилията на пропагандната си машина, за да убеди правителствата по света да възприемат версията за успешната ѝ борба с COVID-19", казва Партън.

Пекин изпрати екипи с медицински експерти в Италия и Испания. В същото време китайските медии възхваляваха предоставянето на медицинска помощ като маски и предпазно облекло, на засегнати от вируса държави. Някои от доставките, изпратени в Италия, обаче, не бяха дарения, а износ на стоки за продан.

Според Партън, държавите трябва да се противопоставят на подобна пропаганда чрез "търсене на истината на база на фактите", и да изискат повече прозрачност от ККП.

"Трябва да разговаряме с китайското правителство за неговия опит и трябва да работим заедно, за да извлечем уроци за бъдещето и за всички нас."

Според Роджърс, европейските държави трябва да "алармират света за факта, че китайският режим е отговорен за пандемията".

"Китайският режим е проблемът, а не решението."

Източник: https://www.theepochtimes.com/wake-up-call-pandemic-should-prompt-the-west-to-confront-chinese-regime-experts-say_3276582.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies