съд в Русия Фалун Дафа

С решение от 30 юли 2020 г., Върховният съд на Република Хакасия отхвърли прокурорски иск за признаване на регионалната организация на Фалун Дафа за екстремистка, и за нейното закриване.

Това съобщи руският Информационен център на Фалун Дафа на 5 август.

Официалният аргумент на обвинението е притежание от местни членове на Фалун Дафа на книгата "Джуан Фалун", основният текст на духовната практика.

През 2011 г. книгата беше включена във федерален списък със забранена литература. Причината: наличието в книгата на изображението на т. нар. "Фалун", който съдържа символа будистка свастика. Този символ е възприет от Хитлер през Втората световна война и незапознати с будистката школа погрешно го смятат за произлизащ от нацизма.

Забраната на "Джуан Фалун" се случи и въпреки съдебна психолингвистична експертиза от 2011 г. на министерство на правосъдието на Руската федерация, която установи "липса на съдържание, подбуждащо към религиозна омраза или вражда, или призоваващо към враждебни или насилствени действия".

Това не е единствената атака в Русия срещу Фалун Дафа.

През януари 2020 г. Градският съд в Санкт Петербург забрани за разпространение на територията на Русия "Деветте коментара за комунистическата партия": серия уводни статии на международната медия "Епок Таймс", изобличаващи престъпленията на китайската комунистическа партия, включително преследването на Фалун Дафа.

През юли 2020 г. Генералната прокуратура на Руската федерация обяви за "нежелателни" на територията на страната дейностите на редица чуждестранни неправителствени организации, свързани с Фалун Дафа.

Но според руския Информационен център на Фалун Дафа, коренът на проблема е страхът на китайската комунистическа партия, че престъпленията ѝ ще бъдат разкрити: в случая, от привържениците на Фалун Дафа в Руската Федерация, които разпространяват информация за преследването на своите съмишленици от същата тази партия.

От 21 години насам, китайската комунистическа партия извършва безразборни арести, тормоз, изтезания и дори убийства на живи последователи на Фалун Дафа в държавни китайски болници, с цел продажба на органите им и извличане на огромни печалби. Фалун Дафа се практикува от близо 10 процента от китайското население, затова преследването е определяно като едно от най-мащабните гонения на хора заради убежденията им в нашето съвремие. Единствената причина за преследването е огромната популярност на Фалун Дафа, възприемана от партията като заплаха за едноличната ѝ власт.

"Това е особено чувствителна тема за ръководството на комунистическата партия и партийните чиновници прибягват до всякакви средства, за да заглушат повдигащите 'неудобната тема', включително политически преференции, икономическо влияние, дипломатически уловки, подкупи и шантаж", се казва в прессъобщението от 5 август.

Симпатизантите на Фалун Дафа в Русия използват позволените от закона средства да спасят милиони невинни китайци, които следват принципите на Фалун Дафа: Истинност, Доброта, Търпение в своето ежедневие, и изпълняват пет медитативни упражнения, спомагащи за добро здраве и освобождаване от стреса.

Подобни информационни кампании се провеждат от последователи на древния духовен метод в над 100 държави по света, включително България, и навсякъде се радват на държавна и обществена подкрепа.

Решението на съда в Хакасия е важно утвърждаване на върховенството на закона в Руската федерация, особено предвид комунистическото минало на страната и тесните ѝ връзки с властите в Пекин.

"Русия е правова демократична държава. Разпространението на дезинформация за Фалун Дафа и опитите за оказване на влияние върху правоприлагащите органи в Русия от страна на китайската комунистическа партия представлява намеса във вътрешните работи на нашата страна",се казва още в изявлението на руския Информационен център.

"Със своето решение, Върховният съд на Хакасия постави гарантираните от конституцията права на гражданите на нашата страна над интересите на политическата партия на една чужда държава."

Положителният развой на събитията дойде скоро, след като в края на май 2020 г. 119 руски последователи на Фалун Дафа изпратиха писмо до президента на Руската Федерация, Владимир Путин. В него те го призоваха да възстанови справедливостта по отношение на Фалун Дафа, като гарантира спазването на конституцията и законите в страната.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies