Британския министър-председател Риши Сунак от името на своя кабинет изпрати писмо, в което поздравява практикуващите Фалун Дафа (Фалун Гонг) за тяхната мирна съпротива и аплодира усилия им за повишаване на осведомеността сред обществото за продължаващото и до днес преследване на духовната практика в Китай.

На 25 април 2023 г. се навършиха 24 години от историческия апел в Пекин, който за първи път постави Фалун Дафа в центъра на международното внимание. По този повод, няколко дни преди емблематичната дата, на 19 април директорът на Британската Фалун Дафа асоциация получи писмото от пресцентъра на министър-председателя Риши Сунак, в което се казва:

„Като защитник на световния мир, министър-председателят оценява времето, което отделихте, за да направите своя любезен жест. Похвално постижение за практикуващите Фалун Гонг е да поддържат своята практика по такъв начин и бих искал да изкажа моите поздравления за това, че техният мирен призив продължава 24 години.“, Кореспондент на министър-председателя Риши Сунак

Писмото е изпратено в отговор на покана, отправена към премиера Сунак, да участва в митинг на 25 април в Лондон.

На тази дата през 1999 г. над 10 000 практикуващи Фалун Дафа апелират за правото си свободно да практикуват своята вяра пред китайското правителство. Апела е предизвикан от нарастващи репресии срещу практиката, както и ареста на 45 практикуващи в град Тиендзин, което поражда опасения в цялата страна за нарушаване правото за упражняване на вярата.

След 24 години практикуващите Фалун Дафа по целия свят продължават да отбелязват тази дата като организират събития на които гражданите в различни страни могат да научат не само за същността на практиката, но и за продължаващите репресии над нея в Китай.

Настоящият министър-председател на Великобритания е Риши Сунак е лидер на Британската консервативна партия. Той е първият британски гражданин от азиатски произход, който е министър-председател в британската история. Той е и първият премиер, който не е бял или от европейски произход. При встъпването си на длъжност през 2022 г., той е бил на 42 години, което го направи най-младият британски министър-председател от 200 години на сам в историята на Великобритания.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies