Сръбските власти арестуваха няколко практикуващи Фалун Гонг преди посещението на лидера на Китайската комунистическа партия (ККП) Си Дзинпин. Тези действия пораждат опасения относно степента на китайското влияние в Сърбия.

Арестите бяха извършени на 7 май, само дни преди планираното посещение на Си, когато шест практикуващи и двама техни роднини бяха задържани. Сред задържаните беше Деян Маркович, чийто разказ пред международната медия The Epoch Times хвърли светлина върху обстоятелствата около арестите. Маркович разкри, че сръбските власти са ги държали около 24 часа, като посочи неясни причини, свързани с "международна закрила".

Въпреки това, при заминаването на Си задържаните бяха незабавно освободени, като властите издадоха документ, в който се твърди, че предполагаемата заплаха вече не съществува. Маркович осъди това обяснение, като го нарече "най-голямата глупост" и предположи, че арестите са организирани под натиска на ККП.

Разрастващите се отношения на Сърбия с Китай чрез инициативи като инициативата „Един пояс, един път“ привлякоха вниманието на Европейския съюз, към който Сърбия се стреми да се присъедини. Пълната церемония по посрещането на Си, включително скандирания и развяване на китайски знамена, подчертава задълбочаващите се връзки между двете нации.

По време на посещението на Си, Сърбия и Китай препотвърдиха споразумение за свободна търговия, като подчертаха икономическите стимули, които стоят зад отношенията им. Сръбският президент Александър Вучич приветства Си като "железен" приятел, допълнително затвърждавайки наратива за нарастващо сътрудничество.

Арестите на практикуващи Фалун Гонг в Сърбия са част от по-широк модел на водено от ККП потискане на практиката както в страната, така и в международен план. От 1999 г. ККП преследва практикуващите Фалун Гонг, използвайки тактики от тормоз до насилствено отнемане на органи.

Случаи на дипломатически натиск и принуда, като финансиране на контрапротести и потискане на несъгласие по време на посещения на високопоставени лица, отразяват решимостта на ККП да задуши критиката към режима си и да наложи контрол в чужбина.

Неотдавнашните арести отразяват минали случаи на авторитарни тактики в Сърбия, напомнящи за социалистическото минало на страната. Маркович направи паралели между сегашната ситуация и историческите практики на „превантивно задържане“, като подчерта необходимостта от противопоставяне на подобна регресия в контекста на аспирациите на Сърбия за членство в ЕС.

Нещо повече, опитът на Маркович с цензурата, включително потискането на неговия документален филм за преследването на Фалун Гонг, подчертава предизвикателствата, породени от влиянието на ККП върху свободата на изразяване в Сърбия. 

Арестите на практикуващи Фалун Гонг преди посещението на Си Дзинпин в Сърбия подчертават как съвременната дипломация е такава, при която икономическите интереси често имат превес над загрижеността за човешките права.

Докато Сърбия развива отношенията си с Китай, тя няма как да се стреми към членство в ЕС. Инцидентът служи като ярко напомняне за необходимостта от защита на демократичните принципи и устояване наосновните права и свободи свободи.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies