Фалун Гонг Финландия

Мирен протест под формата на бдение със свещи привлече вниманието на обществеността във финландската столица Хелзинки на 27 януари 2015 г.

Доброволци за човешки права и симпатизанти на духовната практика Фалун Гонг медитираха пред снимки на свои съмишленици, изгубили живота си в продължаващите над 15 години репресии срещу практика в комунистически Китай.

Минувач изрази подкрепа към събитието, споделяйки, че подобни инициативи трябва да продължат до окончателно прекратяване на преследването.

Друг предложи парламентът на Финландия да вземе мерки за слагане край на зверствата в Китай.

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е китайска практика за личностно усъвършенстване, базирана на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Следването на принципите Истинност, Доброта и Търпение се съчетава с изпълнение на пет медитативни упражнения.

Изключителната популярност на Фалун Гонг в Китай с 70 - 100 милиона последователи, предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълно унищожение на практиката с всички средства.

27 януари - Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

Датата 27 януари беше избрана неслучайно за провеждане на мирния протест. Тя е обявена за международен възпоменателен ден на Холокоста. На тази дата се навършиха 70 години от освобождаване на затворниците от концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, разположен близо до град Освиенцим (на немски Аушвиц) в Южна Полша. В лагера са държани 1.3 милиона души от цяла Европа.

Този паметен ден на Холокоста напомня на последователите на Фалун Гонг датата 20 юли 1999 г.: денят, в който комунистическият режим в Китай започва кампания на преследване срещу последователите на Фалун Гонг.

Според правозащитната организация Амнести Интернешънъл, Китай екзекутира около 2 000 затворници всяка година.

Световният уебсайт на Фалун Гонг, Minghui.org, посочва, че до момента има 3 844 потвърдени смъртни случаи на практикуващи Фалун Гонг, измъчвани до смърт или починали от увреждания, нанесени им в китайски затвори и трудови лагери.

Независими изследователи разкриват, че над 60 000 привърженици на духовната практика в Китай са убити само в резултат на насилствено отнемане на органите им с цел продажба на пациенти нуждаещи се от трансплантация. Този нов вид геноцид се извършва и сега в държавни болници и затвори.

Поради продължаващото преследване и цензурата в Китай, действителният брой на жертвите трудно може да се определи.

Според китайски правозащитни адвокати, преследването е тотално нарушение на законите и Конституцията на Китайската народна република, защото официална забрана за практикуване на Фалун Гонг в Китай няма.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies