Българският посланик в Швеция Светлан Стоев

Светлан Стоев, посланик на България в Швеция, посети спектакъла на "Шен Юн" в Стокхолм на 6 април 2015 г.

"За мен беше истинска чест да бъда в публиката и да гледам спектакъла. Можеш да почувстваш, че шоуто е правено с любов", каза посланик Стоев.

Според уебсайта на "Шен Юн Пърформинг Артс", танцовата и музикална компания е създадена в Ню Йорк от хора, събрани от общата цел да възродят автентичната, вдъхновена от божественото китайска култура, и да я споделят със света.

Посланикът оцени високо спектакъла.

"Силно съм впечатлен, честно казано. Шоуто ми хареса наистина много."

"Шен Юн Пърформинг Артс" се състои от четири отделни компании, които гастролират едновременно по цял свят. Диригентът на оркестъра на трупата, която тази година посети Европа, е Кирил Търпов, българин, който лично покани посланик Стоев на спектакъла в Стокхолм.

Посланикът изрази благодарност за поканата и похвали диригента и оркестъра.

Стоев, който се интересува от култура, е посещавал многобройни музикални и танцови събития, но това бил първият му истински контакт с традиционната китайска култура.

"Всичко беше изумително, особено изпълнението на артистите и усмивките върху лицата им. Можеш да видиш, че за тях е огромна чест да играят на сцената и да предадат китайската традиция на останалите хора и нации."

Освен традиционния китайски танц, "Шен Юн" показва етнически и народни танци. В Китай живеят 55 етнически малцинства и техните облекла са разнооразни, колкото е разнообразна китайската култура, пише в уебсайта на "Шен Юн".

"Беше прекрасно да видя различни видове традиционни костюми."

Посланик Стоев сподели убеждението си, че културата е най-прекият път към хората.

"Ако тази традиция и духовност бъдат пренесени от място на място, всеки може да се поучи от тях. И мога да кажа, че тази комбинация е най-добрият начин да се достигне пряко до сърцата на хората, които гледат спектакъла."

България и Китай са две различни култури, но България също има традиция да комбинира музика, танц и солови изпълнения, каза посланикът. Той изрази надежда, че "Шен Юн" могат да посетят родината му.

"Мисля, че ако спектакълът бъде представен в България, ще има голям успех."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies