Европейски парламент Китай трансплантации

След като в края на 2013 г. прие резолюция, която осъжда злоупотребите с трансплантации на органи в Китай, Европейският парламент отново обсъди въпроса по време на семинар в Брюксел на 21 април 2015 г.

Евродепутати, лекари и експерти разгледаха обещанията за реформи на китайския режим, практиките за отнемане на органи в страната, както и потърси различни идеи как държавите-членки на Европейския съюз могат се борят с тези злоупотреби.

Китай е уникален с това, че системата за трансплантации на органи се базира на злоупотреби. Медицинските институции в Китай твърдят, че използват основно органи от осъдени на смърт затворници, което само по себе си е грубо нарушение на международните стандарти. Много изследователи обаче оспорват това твърдение. Те смятат, че основният източник на органи са политически затворници, избивани именно заради органите им.

В други държави, злоупотребите с трансплантации обикновено се извършват на индивидуално ниво: по-бедни продават бъбреците си срещу петцифрени суми.

Предизвикателства

Участието на китайската държава в отнемането на органи и трудностите при определяне дали злоупотребите са спрени или режимът дезинформира международната общност, поставят предизвикателства пред западния свят, чиито политици се стремят да предотвратят злоупотребите и да търсят отговорност за тези престъпления.

"Трябва да бъдем честни, но също и критични: както към досегашните действия на Китай, така и по отношение на наличните обвинения и доказателства", каза Мирослав Миколашик, евродепутат от Словакия и член на Подкомисията по правата на човека.

"Също трябва да бъдем отговорни, конструктивни и да създадем законодателни мерки, които да попречат на европейски пациенти да стават съучастници в тези практики", добави евродепутатът.

Според Жоел Ивоне от Европейската служба за външна дейност на Европейския съюз, проблемът има два компонента.

Първият е "политиката на недоброволно отнемане на органи от екзекутирани затворници". Ивоне поясни, че "е ясно, че някой, който е на път да бъде екзекутиран, не е в позиция да дава истинско съгласие."

Вторият проблем са "извънсъдебните убийства и отнемането на органи от затворници, които не са осъдени на смърт."

"Извънсъдебните убийства са резултат от лошо отношение и изтезания на затворници. Затворници могат да изчезнат дори от обикновената затворническа система, без знанието на своите близки", каза Ивоне.

Тя добави, че злоупотребите са изразено насочени срещу последователи на духовната практика Фалун Гонг, преследвана от китайския режим, и че преди затварянето на системата за превъзпитание чрез труд, тези последователи съставляват основната част от хората, затворени там. Неотдавна системата за превъзпитание чрез труд бе заменена от друга, още по-малко прозрачна система: нелегални затвори.

Ивоне разказа, че след премахването на системата за превъзпитание чрез труд, е попитала представители на китайската делегация какво правят с последователите на Фалун Гонг сега, но както и очаквала, не получила отговор.

Твърдения за реформи

Китайските власти твърдят, че провеждат реформи на системата за трансплантации, включително прекратяване използването на органи от осъдени на смърт затворници.

Хуан Дзиефу, директор на Националния комитет за трансплантация на органи и бивш заместник-министър на здравеопазването на Китай, заяви през март тази година, че именно това е намерението зад новите реформи.

Това е значителна промяна в официалната позиция на Пекин, която до неотдавна разрешаваше използването на органи от затворници с тяхно съгласие. В изявлението от март, Хуан също заяви, че Китай не използва екзекутирани затворници като източник на органи.

Повечето изследователи подхождат с предпазливост към тези нови обещания, тъй като е почти невъзможно те да бъдат проверени независимо. Причините са: липса на прозрачност в китайската система за трансплантации, неясни отчети за източниците на органи от страна на длъжностни лица като Хуан и липса на яснота дали новите правила важат за военните болници.

Международната общност трябва да продължи ангажираността си към Китай в областта на трансплантациите на органи, каза по време на срещата в Брюксел д-р Франсис Делмонико, бивш директор на Трансплантационната общност, водил преговори с Хуан Дзиефу преди няколко години.

Д-р Делмонико добави, че международни лекарски организации ще проведат идното лято конференция в Китай, за да помогнат на властите за създаване на етична система за трансплантации.

Той обаче отбеляза, че липсват планове от страна на тези организации да потърсят отговорност от китайските власти за избиването на десетки хиляди затворници на съвестта по търговски причини.

Няколко хиляди жертви на отнемане на органи

Д-р Хуейгъ Ли, представител на "Лекари срещу насилствено отнемане на органи" (DAFOH), група от медици борещи се срещу злоупотребите в Китай, обясни подробно как се осъществява тази търговия. За целта той даде пример с полицейски началник в град в северен Китай.

Уан Лидзюн, началник на полицията в град Дзинджоу, провинция Ляонин, ръководил изследователски център към Бюрото за обществена сигурност в града. Изследванията на центъра били в областта на трансплантацията на органи. Уан написал статия със заглавие "Изследване на трансплантация на органи от донори, инжектирани с лекарства." В реч по време на връчване на награда през 2004 г., Уан с гордост заявил, че изследването е правено "на място" и включва "няколко хиляди случая."

"Това означава, че няколко хиляди души са загинали по време на изследванията", каза д-р Ли.

Той добави, че през годините на изследване на Уан, в цял Китай са извършени около 6,000 екзекуции. В Дзинджоу с население от около 3 милиона души, са били екзекутирани 14 затворници, посочи д-р Ли. Според собствените думи на Уан обаче, експериментите му с трансплантации, които почти със сигурност водят до смъртта на донора, наброяват няколко хиляди.

Д-р Ли посочи, че разликата между броя на трансплантациите и броя на екзекутираните затворници се състои главно в затворници на съвестта, убити специално заради органите им, като най-голям процент от тях са последователи на Фалун Гонг. Няма преки доказателства за самоличността на загиналите или за изводите на д-р Ли, но твърденията му съответстват на останалите известни факти.

Д-р Делмонико окачестви като "безспорна" достоверността на информацията, предоставена от д-р Ли.

"Въпросът, който стои пред нас, е какви действия да предприемем от тук нататък", заключи д-р Делмонико.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies