Китаец напада привърженици на Фалун Гонг

Китайският инвестиционен форум, който се проведе на 30 август 2014 г. в чешката столица Прага, не протече според плановете. Главният гост на форума, китайският вицепремиер Джан Гаоли, беше обвинен в геноцид за участието му в репресии срещу привърженици на духовното учение Фалун Гонг в Китай.

Форумът бе обсаден от протести на правозащитници, които призоваха за общонационална дискусия по въпроса дали чешкото правителство трябва да си сътрудничи с представители на комунистически режим, отговорен за зверско преследване на собствения си народ. Чешкият народ още помни времето на тоталитарното управление на комунистическата партия.

Представители на Чешката Фалун Дафа Асоциация (ЧФДА) обсъдиха възможността да предявят обвинения срещу Джан Гаоли в съда. Но решиха да изберат друг, по-ефективен способ.

Милан Кайинек, представител на ЧФДА, заяви: „Няма да губим време в обвинения. Ще разпространим сред обществеността документи, разобличаващи дейността на Джан Гаоли.“

Водещи медии в Чехия публикуваха новината за предполагаемите престъпления на Джан. ЧФДА изпрати писма до участниците във форума. Един от тях отговори: „Благодаря за писмото. Напуснах мероприятието, след като прочетох какъв човек участва.“

Джан Гаоли е първи вицепремиер на Китайската Народна Република и един от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП (Централен комитет на комунистическата партия). В началото на своята кариера Джан е участвал активно в кампанията на репресии срещу Фалун Гонг в Китай, съобщиха чешките активисти.

По данни на „Световната организация за разследване на репресиите срещу Фалун Гонг“, Джан Гаоли е участвал в репресии в провинциите Гуандун, Шандун, както и в градовете Тиендзин и Шънджън, където десетки хиляди привърженици на Фалун Гонг са били незаконно арестувани, похитени и осъдени на затвор. Много от тях са подлагани на мъчения, в резултат на което са били осакатени или са изгубили живота си.

Протестиращите в Прага обвиниха Джан Гаоли в геноцид, мъчения и престъпления срещу човечеството.

Участник във форума каза на демонстрантите, че изпратената информация напълно е променила отношението му към китайския политик.

Джан пристигна в Чехия с делегация от 500 държавни служители и представители на бизнеса. Целта на посещението му беше задълбочаване на икономическите и политически отношения между Китай и Чехия, и преговори за мащабни инвестиционни проекти.

Във форума взеха участие представители на правителства на редица европейски държави.

Роман Йох, бивш съветник на чешкия премиер и ректор на Гражданския институт в Прага, писа до вестник „Епок Таймс“: „Отправената покана до вицепремиера на китайския режим, известен с репресиите спрямо собствения си народ, е съзнателен избор на социалистическото правителство на Чехия. Ръцете на вицепремиер Джан Гаоли са изцапни с кръвта на хиляди невинни хора, които следват мирно своите убеждения. Джан се прикрива зад поста на сив бюрократ и длъжностно лице, твърдейки: ‚просто изпълнявах заповеди.‘ Така правеше и нацисткият военнопрестъпник Айхман преди 70-те години на миналия век.“

Китайски хулигани нападат демонстранти

Няколко десетки демонстранти се събраха близо до Пражкия замък, където се провеждаше форумът. Сред тях бяха представители на ЧФДА и привърженици на независим Тибет. Те държаха плакати с призиви за осъждане преследването на Фалун Гонг, и информираха по високоговорителя за престъпленията на Джан Гаоли.

Бившият министър на околната среда на Чехия Мартин Бурсик дойде на протеста, държейки знамето на Тибет. Той каза: “Чувствам силна необходимост да изразя своето недоволство от Китайския инвестиционен форум. Според мен развоят на отношенията между Чехия и Китай е скандален.“

На мястото на протеста дойдоха и група млади китайци, за да приветстват делегацията на Джан. Такива поддръжници на китайския режим се събират традиционно по време на официални визити на китайски партийци в чужбина.

Китайците развяха големи червени знамена, с които се опитаха да скрият плакатите на протестиращите. Кореспондент на „Епок Таймс“ ги попита кой им е дал знамената, но те не отговориха.

След обяд, привърженици на китайския режим нападнаха протестиращите. Последните стояха на мост, по който трябваше да мине китайската делегация. Нападателите се опитаха да вземат плакат, на който беше написано „Фалун Дафа е добро“ на китайски и чешки език.

Полицаите, които охраняваха събитието, се намесиха и събориха на земята най-агресивния китаец. Сложиха му белезници и го отведоха в полицейско управление за разследване. Инцидентът беше отразен от всички големи медии в Чехия.

Вероника Сунова, координатор на ЧФДА, поясни пред репортери на местни медии: „Ние не искаме да спрем бизнеса с Китай. Искаме да отбележим, че инвестициите в Китай могат да донесат полза на комунистическата партия. Важно е да се знае, че тези пари могат да бъдат използвани за преследването на Фалун Гонг.“

Президентът на Чехия Милош Земан и премиерът Богуслав Саботка казаха по-рано тази година, че искат да укрепят деловите връзки с Китай, и по тази причина няма да се споменават човешките права по време на преговори с китайските си колеги. Това предизвика недоволство сред обществото и опозиционните партии.

Неотдавна известни чешки музиканти изразиха намерение да организират концерт под надслов „Съвестта не може да се купи“, за да подкрепят Фалун Гонг и китайския правозащитен адвокат Гао Джишън, който бе освободен от затвор след пет години мъчения.

Сред тях е певицата и актриса Марта Кубишова, близка с бившия президент Вацлав Хавел и бивш говорител на „Харта-77“ (антикомунистическо движение в бивша Чехословакия, чието име възприема името на документа, в който хората се подписват в знак на протест против комунистическия режим по онова време).


 

Този уебсайт използва cookies