Дейвид Матас конгрес на Асоциацията по трансплантационна хирургия в Близкия Изток

Канадският правозащитен адвокат Дейвид Матас изнесе доклад за насилственото отнемането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай по време на 14-ия конгрес на Асоциацията по трансплантационна хирургия в Близкия изток (OTGMO). Конгресът се проведе от 10 до 13 септември в Истанбул.

Основна тема на конгреса беше медицинската етика и донорството на органи. В събитието взеха участие над 100 специалисти и учени в областта на трансплантационната хирургия от Турция, Иран, Саудитска Арабия, Катар, Йордания, Египет, Япония, Южна Корея, Хонг Конг, САЩ и Германия.

Матас изнесе доклад със заглавие „Трансплантационен туризъм в Близкия изток”. В него той представи доказателства за престъпленията на китайската комунистическа партия (ККП) свързани с отнемане на органи от живи хора. Като пример Матас посочи Интернет обяви на болница в Тиендзин, които съвсем открито рекламират операции за трансплантация с гаранция за кратки срокове за намиране на съвместим орган.

Според информацията, представена от адвоката, в Китай се извършва мащабно незаконно отнемане на органи от недоброволни донори – предимно практикуващи Фалун Гонг.

Фалун Гонг е практика за усъвършенстване на духа и тялото, дълбоко вкоренена в китайската културна традиция. Основни принципи на практиката са Истинност, Доброта и Търпение. Близо 100 милиона китайци започват да практикуват Фалун Гонг след представянето му пред обществеността през 1992 г. от господин Ли Хонгджъ.

През 1999 г. броят на практикуващите Фалун Гонг надхвърля броя на членовете на комунистическата партия, по данни на китайското правителство. От страх да не изгуби своята идеологическа хегемония, и от ревност от популярността на Фалун Гонг, ККП забранява Фалун Гонг.

„Хиляди практикуващи са арестувани и изтезавани,“ обясни Матас. „Много от тях са държани в полицейски арестi и след това са изчезнали безследно. Дейвид Килгор и аз стигнахме до извода, че много от тези хора, които са изчезнали, са били убити заради органите им.”

Дейвид Матас и Дейвид Килгор са автори на доклада „Кървава реколта“ (2006 г.), в който потвърждават твърденията, че в Китай практикуващи Фалун Гонг стават жертва на насилствено отнемане на органи. Органите им са изземвани приживе, а самите те биват убивани. Според доклада, жертвите на този геноцид са близо 50 000 души между 1999 и 2005 г.

„Практикуващи Фалун Гонг докладват, че докато са държани в арести в Китай, са им вземани кръвни проби, и са им правени медицински прегледи. Това не се случва с други затворници.”

Според Матас, кръвните тестове и изследванията не са били от грижа за здравето на практикуващите Фалун Гонг, тъй като те са били измъчвани многократно. По-скоро са били необходими за трансплантация на органи.

„Големият брой трансплантации на органи и изключително кратките срокове за намиране на съвместими органи са друго изобличаващо доказателство,” отбеляза Матас.

„Навсякъде другаде по света се чака месеци или дори години. Кратките срокове за намиране на съвместим орган за трансплантация означава, че някой е бил убит за тази трансплантация. При толкова много трансплантации, няма друго обяснение, освен донорите да са практикуващи Фалун Гонг.”

Проф. д-р Мехмет Хаберал, председател на OTGMO и ректор на турския университет Башкент, заяви пред репортери: „Трансплантацията на органи трябва да спасява човешки живот. Аз съм твърдо против неетичната трансплантация на органи. Вярвам, че колегите ми в конферентната зала са на същото мнение.”

С подкрепата на организаторите на конгреса, местни практикуващи Фалун Гонг раздадоха на участниците информационни материали за отнемането на органи в Китай. 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies