Украйна Китай комунизъм

Народно движение тихо променя Китай. Към април 2015 г. над 200 милиона китайци са се присъединили към инициативата "Туейдан", в която те се оттеглят от китайската комунистическа партия и свързаните с нея организации "Младежка лига" и "Млади пионери".

Бившият полски президент Лех Валенса, който изведе страната от комунизма, подкрепи с писмо "Туейдан", по повод кръгла маса, която се проведе на 11 юни в Киев, Украйна, по инициатива на Центъра "Туейдан".

"Комунизмът, като система лишена от човешки ценности, е несъвместима с прогреса на цивилизацията и рано или късно е обречена на гибел", писа Валенса.

"Падането на тази античовешка система е не само проява на историческа справедливост и резултат от съпротивата на цели поколения, но е на първо място вяра и упование на една нация в Божията воля."

Пътуването на Полша към независимост дойде след мобилизиране не само на цялото общество, но и благодарение на духовно водачество.

През 1988 г. във Варшава, полският папа Йоан Павел II каза: "Нека твоят дух дойде тук и промени облика на тази земя, на тази земя!"

"Когато папата изрече тези думи, никой не вярваше, че комунизмът ще падне", каза Валенса. "Въпреки това той видя аранжировката на нещата, а именно, че никой не може да спре стремежа на хората към свобода, демокрация и зачитане на човешките права. Само година след речта на папа Йоан Павел II, комунизмът в Полша започна да запада."

Правейки препратка към тази история, Валенса изрази убеждението си, че движението "Туейдан" в Китай е продължение на този път.

"Това движение, това историческо по значение цунами... вярвам дълбоко, никой не е способен да го спре повече“, добави Валенса. "Никой не може да спре духа на свободата и истината."

"Точно както преди Бог ме постави в ролята на водач на движение, което повали комунизма в Полша, по същия начин сега ми поставя задачата да подкрепям всички онези, чиято борба все още не е приключила."

Декомунизация в Украйна

Украинското правителство неотдавна прие няколко закони за декомунизация в страната. Те влязоха в сила с указ на президента Порошенко от 15 май.

"Украйна прие четири закони, които криминализират комунизма. Като продължение на тези законодателни мерки, ние организирахме кръглата маса", каза Дейвид Томпкинс, директор на връзки с обществеността на Центъра "Туейдан" в телефонно интервю.

Кръглата маса, която се проведе под мотото "Престъпленията на комунизма и процесът на декомунизация в Украйна, Китай и по света", получи подкрепа от няколко общественици.

Олександър Мосиюк, кмет на Киев по времето на падане на Съветския съюз, беше сред участниците в събитието. Той заяви: "Комунизмът е болестта на планетата."

Едуард МакМилан-Скот, британски политик и бивш вицепрезидент на Европейския парламент, планирал да участва, разказа Томпкинс, но бил посъветван да не пътува до Украйна, защото името му е в черния списък на Русия.

Томпкинс заключи: "Това, което прави впечатление от кръглата маса е, че хората в Украйна имат дълбоко разбиране какво представлява комунизмът и какви ужаси носи на човечеството."

"Когато говорим за държава като Украйна, където комунистите са провели политика на изтребване на една четвърт или една трета от населението посредством глад, хората са наясно какво представлява комунизмът", добави Томпкинс.

Сред говорителите на кръглата маса бяха Сен Ние, професор в Католическия университет на Америка, д-р Чарлс Лий, бивш затворник и дисидент в Китай и Анна Малиар, киевски адвокат и експерт по политически престъпления.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies