Зейд Раад-ал-Хюсеин, върховен комисар на ООН

По време на 29-та сесия на Съвета по човешки права в Женева на 15 юни, Върховният комисар на ООН по правата на човека, Зейд Раад-ал-Хюсеин, обеща да защитава подложените на тормоз и лишените от права, независимо кои са те.

Четири водещи международни групи призоваха ООН да „премине от думи към дела и действия“ по въпроса за дългогодишното погазване на човешките права в Китай, и по специално насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта.

Това е злоупотреба, която въпреки суровостта си, не привлича очакваното внимание и неодобрение от световната общност, вероятно дължащо се на влиянието, което Китай упражнява.

„Като организации поели задължението да защитават човешките права сме дълбоко загрижени от насилственото отнемане на органи – придобиването на органи без волево и доброволно съгласие, от затворници на съвестта в Китай, което е престъпление срещу човечеството и нарушава основните ценности на Хартата на ООН“, заявяват в отворено писмо до Върховния комисар представителите на четири групи защитници на човешките права: американската неправителствена организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH), Мирната радикална партия, "Транснашънал и Трансперънси", швейцарските клонове на Обществото за застрашените народи и Международното общество за човешки права.

Писмото е продължение на по-ранна инициатива на DAFOH ООН да признае и да се противопостави на китайския комунистически режим по въпроса за насилственото отнемане на органи.

От 2012 г. до 2014 г. DAFOH адресира и петиция, подкрепена от повече от 2 милиона души, до Върховния комисар на ООН по човешките права, но не е получила отговор до сега.

Твърденията, че китайски болници участват в насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа – духовна практика за подобряване на съзнанието и тялото на човек, преследвана от китайската комунистическа партия от 1999 г. до сега, за първи път се появяват пред обществеността през 2006 г. От тогава разследващи събират доказателства, които потвърждават, че обществени и военни болници в Китай участват в печеливша търговия на органи, захранвана чрез убийствата на хиляди затворници на съвестта – основно практикуващи Фалун Дафа, но също така и на представители на други общности – уйгури, тибетци и християни.

Отвореното писмо призовава ООН да създаде „отдел или работна група“, която да ръководи „глобалните усилия за прекратяване на различните форми на злоупотреби в трансплантационната медицина, като трансплантационния туризъм и насилственото отнемане на органи от жертви, които не са предоставили волево и доброволно съгласие, или са били умъртвени в процеса на придобиване на органите им“.

Преди време ООН подхвана въпроса за насилствено отнемане на органи, макар и по откъслечен начин. Специалния докладчик на ООН, Манфред Новак, обяви, че първият разследващ доклад от Дейвид Килгор и Дейвид Матас относно отнемането на органи показва „ясна картина, която буди безпокойство“. Той настоя китайския режим да даде „пълно обяснение за източника на трансплантираните органи“.

През март 2007 г. Комисията на ООН срещу изтезанията призова режима в Китай да проведе „независимо разследване“ на докладите; няма сведения за разследване от страна на китайската комунистическа партия до сега.
 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies