Италия парламент

Италианският парламент направи още една стъпка в усилията си за спиране трафика на органи в Китай.

Осем депутати на парламента от партията „Движение пет звезди“ предложиха на 31 юли резолюция срещу незаконната търговия на органи в Китай и призоваха за освобождаването на всички политически затворници в страната, включително и практикуващи Фалун Дафа.

Резолюцията настоява италианските дипломатически представители да избягват провеждането на конференции и срещи относно трансплантации на органи в страни, които не спазват международните конвенции, и да преосмислят обучението на китайски лекари в техники за трансплантации в италиански болници.

Резолюцията също така, призовава италианското правителство да преразгледа съвместните изследователски програми между Италия и Китай за трансплантационна медицина.

"Получих препоръки от „Лекари срещу насилствено отнемане на органи“ и сметнах за целесъобразно да регистрираме настоящата резолюция, така че Италия да помогне в това отношение", каза Емануеле Скаглуиси, първият парламентарист, подписал се под резолюцията. Емануеле Скаглуиси е вицепрезидент на парламентарната комисия по човешки права към Камарата на депутатите на Италия.

„Лекари срещу насилствено отнемане на органи“ (DAFOH) е медицинска застъпническа група от САЩ, която има за цел да повиши информираността за незаконната трансплантация на органи.

Очаква се парламентарната комисия по правосъдие към Камарата на депутатите да обсъди резолюцията през есента. "Ние настояваме тя да бъде одобрена възможно най-скоро", каза Скаглуиси.

"Резолюцията ще помогне да се избегне съучастничество от страна на Италия в злоупотребите с органи в Китай”, написа известният международен адвокат по човешките права Дейвид Матас в електронно писмо.

"Резолюцията сама по себе си не може да се реши този проблем. Но това е стъпка в правилната посока", добавя той.

През 2006 г. Матас и бившият канадски депутат, Дейвид Килгор, бяха първите, които разследваха обвиненията в отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа в Китай.

Фалун Дафа е традиционна китайска медитативна практика, преследвана в Китай от юли 1999 година.

Това не са първите усилия на италианският парламент за ограничаване на злоупотребите с човешки органи за трансплантация в страната. През март 2014 г. Комисията по правата на човека на италианския парламент одобри резолюция срещу отнемането на органи. През март тази година парламента одобри законопроект, насочен срещу търговията с органи, отнемани от живи хора. Намерените за виновни ги грози до 12 години затвор и глоби, вариращи от 50 до 300 хиляди евро.

Бившият заместник-министър на здравеопазването на Китай и главно отговорно лице за трансплантациите в страната, Хуан Дзиефу, каза, по време на пресконференция в Хонконг на 21 юли, че в Китай ще се извършат над 12 000 трансплантации на органи през тази година при списък от повече от 30 000 чакащи пациенти. Торстен Трей, изпълнителният директор на DAFOH, определи изявлението като „провокиращо размисли“, тъй като страната не се придържа към международните стандарти за донорство на органи.

"Много органи, вписани в тази система, се получават от пациенти на смъртно легло. Болнични служители лично посещават техните семейства, като им предлагат компенсаторни суми на стойност едногодишна заплата. Подобни действия нарушават ръководните принципи на Световната здравна организация, които забраняват финансови стимули в замяна на донорство на органи“, заявява Трей.

"На второ място, ако хората доброволно се регистрират като донори на органи, те обикновено не умират в рамките на следващите една или две години. Така обяснението за източника на органи за тези 12 000 трансплантации е подозрително, при условие, че публичната система за даряване на органи съществува само от три-четири години. Това буди съмнения, че китайската система за даряване на органи се основава на принуда", допълва той.

Той посочи, че въпреки че китайският режим през януари обеща да сложи край на практиката на отнемането на органи от екзекутирани затворници, той все още не е приел закон, чрез който да осъществи това обещание. Докато затворниците на съвестта, включително и последователите на Фалун Дафа, са преследвани от китайския режим, много вероятно е тези групи да продължават да служат като източник на органи, според Трей.

Доказателства

Разследващите отнемането на органи като, Дейвид Матас, Дейвид Килгор и разследващият журналист Итън Гутман, са събрали множество доказателства, че обществените и военни болници в Китай извършват умъртвяване на последователи на Фалун Дафа и други затворници на съвестта, и отнемане на техните органи, за да бъдат трансплантирани на пациенти в Китай и чужбина срещу значителни печалби.

Няколко лекари и персонал в болници в Китай открито са признали при анонимни телефонни обаждания на хора от екипа за разследване на Матас и Килгор, че имат готовност за доставки на органи от практикуващи Фалун Дафа, и гарантират качеството им.

В публикуваната по-рано тази годината книга на Гутман, "Клането", са документирани случаи на практикуващи Фалун Дафа, принудени да преминават през изследване на кръвта, докато са държани в трудови лагери и затвори.

Матас и Килгор изчисляват, че най-малко 40 000 практикуващи Фалун Дафа са загубили живота си вследствие на отнемането на органи, а Гутман смята че броя им е поне 65 000. И тримата са единодушни, че истинският брой на жертвите вероятно е много по-висок.

Италия не е единствената страна, която се опитва да спре трафика на органи. Парламентът на Тайван прие изменение на Закона за трансплантации на органи на 12 юни. Новият закон изисква от лекари и пациенти да докажат произхода на органите използвани при операции извън страната.


 

Този уебсайт използва cookies