Китай Великобритания Шотландия

Китайски дисиденти в Шотладния заведоха съдебни дела срещу бивш президент на Китай с обвинения, че по време на неговото управление са станали жертви на нарушаване на човешките права, включително и изтезания.

Общо 30 китайци, живеещи в Обединеното кралство търсят съдебна отговорност от Дзян Дзъмин, ръководил Китай между 1993 г. и 2003 г.

Денис Ю е една от шестимата подали подобни съдебни жалби в Шотландия. Тя е била лишена от свобода за 5 години, заради отказа си да се откаже от преследваната в Китай духовна практика Фалун Гонг, която комбинира медитация и цигун.

Преследването на Фалун Гонг е инициирано през 1999 г. от комунистическата партия в Китай. Режима смята, че мирната практика представлява сериозна опасност за властта в Китай.

От тогава десетки хиляди практикуващи Фалун Гонг са арестувани и осъдени на задържане в лагери за „превъзпитание чрез труд“. Там са подлагани на тежки условия, оскъдна храна, побой, изтезания и убийства.

Защитници на човешките права твърдят, че близо 65 000 практикуващи Фалун Гонг са убити заради органите им от 2000 г. насам.

Ю получава убежище от властите във Великобритания през 2013 г., след като е потвърдено, че е била подложена на изтезания заради това, че е практикувала Фалун Гонг.

Съдебният иск, подаден от последователите на Фалун Гонг във Великобритания е изпратен до Висшия народен съд в Китайска народна република.

В документа се казва: „От 27 април 1999 г. до 2015 г., Дзян Дзъмин, действайки сам или с помощта на други известни и неизвестни съучастници, инициира, замисля, планира, нарежда, стартира, осъществява, ръководи, пряко участва или подстрекава към жестоки и нечовешки изтезания и деградиращо отношение към практикуващи Фалун Гонг в Китай.“

Ю каза: „През април 2001 г., бях изпратена в център за промиване на съзнанието в Пекин. Бях поставена в стая и заобиколена от група хора. Те ме убеждаваха да се откажа от Фалун Гонг. Когато отказвах, те ме принуждаваха да стоя продължително приклекнала, ритаха ме и ме ругаеха. Заплашваха ме, че няма да видя дъщеря си преди да се „реформирам“. Ди Ю е освободена, но е арестувана отново през април 2005 г.

Ю излежава повече от времето в женския затвор в Пекин. Тя разказва, че често в затвора е малтретирана и принуждавана да седи на малък стол за повече от 18 часа.

Мери Хъ, китайски бежанец, живеещ в Глазагоу, подаде отделна съдебна жалба срещу Дзян Дзъмин.

Тя разказва, че е била преследвана заради това, че практикува Фалун Гонг, като през февруари 2000 г. е принудена да напусне работа.

Мери също е задържана от властите и след като успява да избяга от Китай получава убежище от правителството на Великобритания през януари 2015 г.

Тя разказва: „Бях подложена на тежки психически изтезания с цел да призная престъпления, които не съм извършила. Тези, които ме подлагаха на тези изтезания, бяха от китайските сили за сигурност.“

Китайското посолство в Лондон отказа коментар.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies