Швейцария Китай

Мотивирани от неотдавнашната вълна от наказателни жалби, подадени срещу бившия лидер на китайския комунистически режим Дзян Дзъмин, десет държавни представители на Швейцария написаха писмо до китайския президент Си Дзинпин, насърчавайки го да съдейства за образуването на съдебно дело срещу Дзян по обвинения за престъпления срещу човечеството.

Дзян Дзъмин се смята за основният инициатор на репресиите срещу духовната практика Фалун Гонг в Китай стартирали през 1999 г. и продължаващи до сега.

Към датата на написване на писмото повече от 134 000 практикуващи Фалун Гонг са подали своите оплаквания срещу Дзян, обвинявайки го в редица престъпления, включително злоупотреба с власт, незаконно задържане и изтезания.

В писмото се подчертава, че реакцията на сегашното ръководство на държавата към безпрецедентния брой подадени жалби ще бъде ясна индикация за пътя, който Китай е извървял към върховенство на закона, и затова ще бъде внимателно наблюдавана в цял свят.

В писмото се казва:

„Като се има предвид посоката, в която Китай иска да се движи, и подадените до сега близо 134 000 жалби, се надяваме, че ще можете да помогнете за ареста и за въздаване на правосъдие на бившия президент Дзян Дзъмин и на тези, отговорни за този позор.

Светът гледа и всички ние сме свидетели. Наш дълг е да отправим тази молба, защото един ден историята ще съди нашите действия спрямо тези престъпления, които не могат да останат ненаказани.“

Писмото е подписано от депутати на швейцарският парламент и членове на общинският съвет на кантон Женева.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies