Европейски парламент Брюксел

Европейският парламент проведе международна среща с активисти за човешки права и неправителствени организации, акцентираща върху продължаващото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай.

В срещата на 16 септември взеха участие американската организация „Лекари срещу насилственото отнемане на органи” (DAFOH), „Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг” (WOIPFG), както и канадският адвокат по човешките права Дейвид Матас.

Те размениха мнения относно резултатите от своите разследвания на отнемането на органи в Китай и призоваха международната общност да предприеме мерки за прекратяване на това престъпление срещу човечеството.

Бенедикт Ван ден Берг, пълномощник на евродепутата Луи Мишел, увери присъстващите, че отнемането на органи от живи затворници, извършвано от комунистическата партия в Китай, трайно ще ангажира вниманието на Европейския парламент за бъдеще. Тя информира за нова проекторезолюция на Европейския парламент, инициирана от Луи Мишел и други над 50 члена на ЕП. Новата резолюция приканва Европейският съюз да започне разследване на насилственото отнемане на органи в Китай и да изправи пред съд извършителите на тези престъпления.

Канадският адвокат по човешки права Дейвид Матас посочи, че Европейският съюз следва да се придържа към решението си от 2013 г. и да започне независимо разследване на насилственото отнемане на органи. Той изрази мнение, че Европейския парламент трябва да събере специална комисия за тази цел и отново призова, въвлечените в това престъпление да бъдат изправени пред съда.

Силвио Вербеек от WOIPFG представи резултатите от последното разследване на организацията, обхващащо годините от 2006 г. до днес. WOIPFG установява, че 865 болници и над 9500 лекари в Китай са въвлечени в насилствено отнемане на органи.

Вербеек посочи, че след началото на преследването на Фалун Гонг през 1999 г. Китай бързо се превръща в една от водещите страни по брой на трансплантации. Това става възможно благодарение на факта, че преследваните практикуващи Фалун Гонг систематично се използват като източник на органи от режима, което съкращава времето за чакане за органи често до седмица-две. В другите страни по света обикновено пациентите трябва да чакат от няколко месеца до години за подходящ орган от доброволен донор. Организацията установява също, че заповедта за извършване на отнемането на органи идва директно от Дзян Дзъмин, тогавашният председател на ККП.

Харолд Кинг от организацията DAFOH заяви, че отнемането на органи от ККП все още продължава, въпреки че режима отрича това. Международният натиск принуди Пекин да даде някои обещания свързани с отнемането на органи. Кинг обаче изрази съмнение в искреността на режима и определи някои от тях като противоречиви. Той се надява, че международната общност ще положи усилия за спиране на престъпленията на ККП срещу човечеството.

Срещата се състоя непосредствено след 17-тия конгрес на Европейската асоциация за трансплантации на органи в Брюксел, проведен от 13 до 16 септември.

Инициатор на срещата бе Луи Мишел, член на Европейския парламент (ЕП) и дългогодишен член на Съюза на либералите и демократите в Европа.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies