Лондон парад Фалун Дафа

Практикуващи медитативната практика Фалун Дафа организираха парад в Лондон дни преди държавната визита на китайския лидер Си Дзинпин във Великобритания. Събитието имаше за цел да напомни за продължаващите нарушения на човешките права в Китай и за апела за справедливост за последователите на практиката.

Всяка година в Китай хиляди невинни хора са задържани и измъчвани в затвори и центрове за промиване на съзнанието. Много от тях стават жертви на насилствено отнемане на органи, използвани от процъфтяващата трансплантационна индустрия в страната. Според различни доклади мнозинството от тези хора са последователи на Фалун Дафа.

В парада взеха участие основно практикуващи Фалун Дафа от Великобритания. Парада бе воден от маршируващ оркестър, съставен от 70 души, следван от 125 практикуващи с банери и плакати в памет на загиналите в китайските затвори. Те тръгнаха от китайското посолство в централен Лондон, преминаха през площад Оксфорд, площад Пикадили, китайския квартал и завършиха на площад Трафалгар.

„Ние сме тук днес за да информираме обществеността, че преследването на Фалун Гонг все още продължава“, обясни Джон Дии, вицепрезидент на "Приятели на Фалун Гонг" за Европа – неправителствена организация, защитаваща свободата на вярата на практикуващите Фалун Гонг.

“Не можем да игнорираме този факт и просто да търгуваме с Китай. Въпреки това все още много политици на Запад се притесняват да влязат в конфронтация с китайското правителство по този въпрос. Смятаме, че човешките права и икономическите въпроси трябва да вървят ръка за ръка.“

Фалун Дафа е представен в Китай през 1992 г. и в продължение на седем години е насърчаван и приветстван от държавата, заради благоприятния ефект върху здравето и живота на хората. За този период близо 100 милиона души стават последователи на практиката. През 1999 г. обаче китайският партиен лидер Дзян Дзъмин взема еднолично решение и обявява Фалун Дафа за незаконна, като слага начало на унищожителна кампания срещу практиката, продължаваща и до днес.

От началото на тази година над 180 000 души, повечето от които китайци, са подали криминални жалби срещу Дзян Дзъмин. Те настояват той да бъде подведен под съдебна отговорност заради жестокото преследване на практиката.

„Искам да изразя благодарността си към всички китайци за тяхната смелост да се изправят и да застанат зад Фалун Дафа и тяхното истинско културно наследство“ - каза Мария Залцман, една от участничките в парада. “Сега светът гледа към вас!“ възкликна тя.

Залцман е родена в Полша и практикува Фалун Дафа от 18 години. През 2002 г. тя пътува до Китай с намерението да се противопостави на репресиите и пропагандата срещу практиката, като служи за жив пример, че Фалун Дафа се практикува в много страни по света и единствено в Китай е преседван. В крайна сметка тя е задържана, подложена е на изтезания и е експулсирана от Китай.

Тя споделя, че лъжите и пропагандата, чути по адрес на Фалун Гонг през годините, както и деморализацията и криминализацията на обществото, което е наблюдавала в Китай, ѝ напомнят за Полша по време на комунистическата ера. „Те използваха същите истории, същите думи.“

Въпреки това в страната прозира лъч надежда след като през последните две години Си Дзинпин арестува по обвинения в корупция много от съюзниците на Дзян. В тази връзка на 28 септември, в деня на обръщението на Си Дзинпин пред Обединените нации в Ню Йорк, "Приятели на Фалун Гонг" публикуваха отворено писмо в "Ню Йорк Таймс", адресирано към Си, с апел да позволи Фалун Гонг да се практикува отново свободно в Китай.

„Може да Ви запомним като лидера, изтръгнал корупцията и предал на правосъдието отговорните за преследването – най-високопоставените служители от фракцията на Дзян Дзъмин“, гласи писмото.

“Може да Ви запомним с прекратяването на масовите арести, промиването на съзнания, мъченията и отнемането на органи. Може да Ви запомним със спасяването на невинни животи ... Направете това и китайският народ ще благославя името Ви за много бъдещи поколения...“

Подобни призиви бяха отправени и по време на посещението на Си Дзинпин във Великобритания от 20-ти до 23-ти октомври.


 

Този уебсайт използва cookies