Филм награда

Документален филм за убийството на десетки хиляди затворници на съвестта в Китай, с цел отнемане на техните човешки органи, спечели наградата на Международната асоциация за видео разпространение (МАВР) за 2015 г. за най-добър разследващ документален филм. Това е вторият приз, който филмът получава тази година, след като по-рано беше отличен и с престижната награда “Пибоди”.

След спечелването на последното отличие, режисьорът Леон Лий каза: “Това е огромна чест за мен и целия екип, с който работихме осем години, докато завършим филма. Надявам се, че повече хора сега, ще пожелаят да го гледат и най-вече се надявам, това да доведе до спиране на насилственото отнемане на органи.”

Журито, което имаше нелеката задача, да избере филма измежду продукции на ББС, Скай Нюз и други, отбеляза че “филмът показва ужаса на престъплението, чрез достоверни доказателства и обстойно разследване”, добавяйки че историята “задължително трябва да стане по-широко известна.”

Продуцент на филма е малка независима компания, базирана във Ванкувър, Канада.

Саймън Спансуик, главен изпълнителен директор на Международната филмова асоциация със седалище във Великобритания, се съгласи с избора на журито: “Въпреки че аз не бях съдия в тази категория филми, като бивш програмен режисьор, смея да кажа, че този филм заслужава първото място. Продукции на малки компании, които са свършили наистина добра работа, получават наградата на МАВР – това не е нещо необичайно – и тази награда ще придаде тежест и даде шанс на програмата да се разпространи по-нашироко.”

“Кървава реколта: нелегален трафик на органи” разказва историята, как само за няколко години, Китай създава мащабен, високо печеливш бизнес с органи за трансплантация, без да има организирана система за донорство.

Филмът поставя въпроса за произхода на органите и как китайските болници могат да предложат трансплантация в рамките на седмици, докато пациентите на запад обикновено чакат с години.

Истината за това се разкрива - органите са насилствено отнети от затворници на съвестта, включително практикуващи духовната практика Фалун Гонг, уйгури, тибетци и други. Филмът разкрива, че най-голямата група жертви е от практикуващи Фалун Гонг.

“Когато се натъкнах на това през 2006 г. аз не можах да повярвам въобще. "Сметнах, че е лъжа," казва Лий. Въпреки това, той решава да разследва темата и впоследствие се убеждава, че в комунистически Китай се извършва насилствено отнемане на органи в огромен мащаб.

Приблизително 40 000 до 60 000 души са убити за техните органи между 2003 г. и 2008 г., макар че при неофициален разговор на Лий с военен хирург от Китай, хирургът твърди че, жертвите надхвърлят 600 000.
“Друга информация предполага, че жертвите може би са около 2 000 000”, казва Лий. “Ние бяхме консервативни, излагайки фактите във филма. Това, което показахме, е само върхът на айсберга.”

Филмът беше излъчен в Британския парламент преди церемонията по награждаването от МАВР.

Лий признава, че много пъти е имал чувство на безнадеждност, но след наградата “Пибоди”, филмът грабна интереса на медиите. “Медийни директори ми казват, че те преди са чували за насилствено отнемане на органи в Китай, но никога не са го вземали на сериозно” казва той.

Сега това се промени. Филмът беше излъчен в 20 страни. Достъпен е също и в Китай, но неофициално. “Като режисьор, аз съм срещу пиратството, но в Китай вие можете да го закупите за 10 юана (3 лева).”

Лий все повече се убеждава в силата на филма. Въпреки че признава, че още много работа е необходима, за да се спрат жестокостите, които се случват в Китай, той вярва, че промяната се задава и даването на гласност на проблема ще ускори процеса.

“Когато хората ме питат какво можем да направим, след като властта в Китай е толкова могъща, аз им казвам да разкажат на техните семейства, приятели и колеги, защото колкото повече хора научат истината за това, толкова по бързо ще дойде краят му”, завършва Лий.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies