Берлинската стена

Говорейки пред базираната в Ню Йорк телевизионна компания Ню Тан Дайнъсти Телевижън (НТДТВ) (бел.прев. New Tang Dynasty Television), двама европейски политици изразиха надежди, че китайският лидер Си Дзинпин може да донесе истинска политическа реформа, като се откаже от марксистката идеология на режима.

Джерард Батън, член на Европейския парламент от Великобритания, призова Си да изостави комунизма, наричайки го "идеологическо иго" и че "никой вече не вярва в действителност в него така или иначе".

Французинът Анри Малос, който до неотдавна беше председател на Европейска комисия по икономика и общество заяви, че Си трябва да последва стъпките на Михаил Горбачов, съветския лидер, който въведе политически и икономически реформи, които доведоха до разпадането на комунистическата система в СССР.

"Когато един ден решите, че всички медии ще имат свободата на словото, тогава комунистическата система ще се разпадне, защото комунистическата система е лъжа сама по себе си" каза Малос, който има интерес към Източна Европа и научава немски, полски, и руски език като младеж.

Батън, член на британската партия на независимостта, говори положително за продължаващата кампания за борба на Си с корупцията. Но той смята, че по-голямата политическа реформа е възпрепятствана от утвърдените интереси в комунистическата партия.

"Президентът Си Дзинпин се движи в правилната посока, но ние знаем, че има фракции в комунистическата партия, които се опитват да задържат нещата обратно." - заяви Батън.

Батън изглежда се позовава на поддръжниците на бившия лидер на партията Дзян Дзъмин, който е бил генерален секретар от 1989 г. до 2002 г., но въпреки че е в пенсионна възраст продължава да притежава значителна власт над своя наследник Ху Дзинтао, чрез заговор на своевременно поставени съюзници.

Нещата се променят през 2013 г., когато Си Дзинпин, преди това малко известен официално, със западни китайски корени, идва на власт след 18-тия национален конгрес на комунистическата партия.

"Ние му желаем успех в опитите за изчистване на комунистическата партия, но той може да стигне само дотам, защото цялата същност на комунистическата партия е корумпирана, а комунизмът е зла идеология", заяви Батън.

Възгледът на Батън отразява широко разпространеното мнение, че политическите цели и естеството на комунистическата партия са неблагоприятни за гладката и прозрачна работа на държавните институции, което би било предпоставка за трайна реформа.

Предвестник на промяна?

Евродепутатът също така се надява, че Си Дзинпин ще сложи край на преследването на духовната практика Фалун Гонг заедно с усилията му за премахването на корупцията.

Фалун Гонг се преподава за първи път публично в североизточен Китай през 1992 г. Съвкупност от древни будистки и даоистки традиции, той придобива около 100 милиона последователи до края на 1999 г. Но Фалун Гонг е подложен на насилствените репресии от 1999 г. насам, когато Дзян Дзъмин мобилизира партията да проведе кампания срещу духовната практика.

Към днешна дата, десетки хиляди практикуващи се смятат за убити от властите в полицейския арест или чрез насилственото отнемане на техните вътрешни органи за незаконния бизнес с трансплантации.

Малос осъди китайския режим за неспазеното си обещание да прекрати насилственото отнемане на органи.

"Това е неприемливо и за съжаление, въпреки обещанията, направени от ръководството, това дело още продължава, а дискриминацията, която се осъществява срещу практикуващите Фалун Гонг е нещо, което тежи на съвестта на всяко нормално човешко същество", каза той.

"Надявам се, че президентът действително ще реши да направи нещо по въпроса и че ще спре преследването", заяви Батън. "Разбирам, че това идва повече от другата фракция в комунистическата партия."

Практикуването на Фалун Гонг е било популярно дори сред партийния елит. Много длъжностни лица са имали роднини, които са подкрепяли практиката или те самите са били практикуващи, когато кампанията започва. За да се запази темпото, с което преследването е било извършвано, Дзян Дзъмин е възнаграждавал тези, които са били готови да изпълняват заповедите му, като ги повишавал и им давал повече власт.

По време на управлението на Си, с изгонването на много държавни служители, свързани с Дзян Дзъмин, като бившия шеф по сигурността Джоу Юнкан или заместник-началника на армията Сю Цайхоу, властите изглежда намаляват репресиите срещу Фалун Гонг.

С течение на времето, според много доклади, публикувани от уебсайта на Фалун Гонг Minghui.org, престъпленията, които някога със сигурност са водили до задържане на практикуващ в трудов лагер или други по-лоши, често са оставяни с обикновени предупреждения или просто игнорирани.

Също така, давайки причини за надежда на хората, които желаят промяна в Китай, са признаците, че когато става дума за политическата съдба на Дзян Дзъмин, Си Дзинпин не желае да защитава неприкосновенния статут на партийните лидери,

"Така че нека се надяваме, че или той, или неговият наследник, всъщност има куража и визията да бъде държавник." - каза Батън.

"Той би могъл да бъде Горбачов на Китай", каза Малос. Той смята, че свалянето на комунизма е шанс за Си да остави положителна следа в историята: "Ако президентът на Китай вземе това решение, той ще бъде човек от учебниците по история. Ако той не го направи, един от наследниците му ще го направи."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies