Европа парламент политик

Всяка година, на 27 януари, ООН отбелязва Холокоста, който уби хора от еврейски произход по време на Втората световна война. На този ден също се отбелязва и освобождението на нацисткия лагер Аушвиц-Биркенау в Полша през 1945 г.

Близо 6 милиона евреи са убити от политиката на расистките нацисти. През 1942 г. младият поляк, Ян Карски, се опитва да убеди съюзническите лидери в съществуването на нацистките лагери на смъртта, които той е видял с очите си. Съдията от Върховния съд на САЩ, Феликс Франкфуртер – самият той е евреин по произход – казва: “Не казвам, че този млад човек лъже. Аз просто казвам, че аз не мога да повярвам на думите му. Между двете има разлика.”

Днес ние знаем истината за Холокоста, но по-малко се помнят поне 38-те милиона китайци убити от Мао Дзедун. И трудно признавано до скоро от международната общественост беше и системното преследване на Фалун Гонг – духовно учение, практикувано от между 70 и 100 милиона души в Китай - подложени на геноцид от 1999 г. насам.

Аз цитирах съдията Франкфуртер в статия, която написах за моя регионален вестник, “Йоркшир Поуст”, след завръщането ми от Китай през 2006 г. в търсене на повече факти. От тогава съм написал много подобни статии.

Като вицепрезидент на комисията за демокрация и човешки права в Европейския парламент, аз съм се срещал тайно в Пекин с практикуващи Фалун Гонг, които са били затворници на съвестта. Един от тях ми каза, че негов приятел съкилийник изчезнал от тяхната килия. Следващия път, когато видял тялото му в затворническата болница, то било с дупки по него, откъдето очевидно органите са били отстранени.

Правителствата по света признават фактите

Резолюция на Европейския парламент от 12 декември, която аз организирах, недвусмислено осъди насилственото отнемане на органи извършвано от китайския режим, главно от Фалун Гонг затворници на съвестта.

Същата седмица, комисия на Конгреса на САЩ прие паралелна резолюция, а петиция с милион и половина подписи беше представена в ООН.

Тази глобална подкрепа дойде след серия от подобни резолюции от парламенти и професионални асоциации приети наскоро.

Тези действия запълват празнотата от недоверие, относно престъплението "геноцид" за подбор и убиване на затворници за органи, специално от практикуващи Фалун Гонг. Те са единствените затворници в Китай, чиито кръв и урина са тествани, като част от процеса на селектиране. Хиляди от тях са минали през проверка за съвпадение на тъканите и тогава са убивани буквално по поръчка на някой от 169-те центъра за трансплантации в Китай. Около 10 000 операции са извършвани на година, като органите идват главно от затворници. Програмата за донорство не е популярна в Китай, поради несъвместимост с културните традиции на китайците.

Откакто преследването на Фалун Гонг започва през 1999 г., разследващите Дейвид Килгор и Дейвид Матас изчисляват, че десетки хиляди души са изгубили живота си от насилствено отнемане на органи.

Адвокатът Гао Джишън

Откакто посетих Пекин през 2006 г., аз водя кампании срещу тези престъпления срещу човечеството.

Там също за първи път направих контакт с Гао Джишън, християнин, адвокат за човешки права, чийто доклад през 2005 г. за преследването на практикуващи Фалун Гонг, доведе до затваряне на адвокатската му кантора в Пекин от властите.

След моята визита, Гао и аз останахме във връзка относно промените в Китай, но той беше арестуван на 15 август 2006 г. и по-късно осъден за “подривна дейност”. Във времето той беше подложен на серия от престои в затвора, домашни арести, а след това за дълъг период изчезна безследно.

В началото обаче, това не го спря от неговите дейности, включително да напише отворено писмо, изпратено чрез мен до Европейския парламент и Американския конгрес. В крайна сметка, той беше накаран да замълчи, след като беше отведен в неизвестен затвор.

Според съобщение във вестниците, неговото семейство накрая успяло да направи контакт с него през януари 2013 г. в затвор в провинция Синдзян. За щастие, жена му, която срещнах във Вашингтон през март 2013 г., синът му и дъщеря му, са на сигурно място в в САЩ.

На 2 декември 2012 г. открих поредното от серия изслушвания относно човешките права в Китай пред Европейския парламент в Брюксел с апел за освобождаването на Гао, допълнено с видео обръщение от дъщеря му Гъгъ.

Едно от “престъпленията” на Гао беше срещата му с Д-р Манфред Новак - бивш докладчик за изтезанията към ООН в началото на 2006 г.

Дори още преди да бъде награден с “Медал на честта” през ноември 2013 г. от Европейския международен университетски център за човешки права и демокрация, моят предшественик Новак потвърди, че две трети от затворниците, подложени на “превъзпитание” чрез труд в Китай, са практикуващи Фалун Гонг.

Аз нямам съмнение в това, след срещите ми със стотици изгнаници, практикуващи Фалун Гонг, които са били затворници на съвестта в Китай. Така, това е истина, а също и че хиляди от тези практикуващи са загубили животите си в зловещия бизнес с трансплантация на органи, организиран от Народната освободителна армия на Китай.

Този акт е в противоречие с параграф 2 от Конвенцията за геноцид. Аз провеждам кампания за международен регистър на тези, които измъчват и убиват, за да подлежат в бъдеще на съдебно разследване от Международния съд. Това обаче може да се случи, само когато Китай стане свободен.

За разлика от Китай, Европейският съюз е демократичен. От 22 до 25 май 2015 г. бяха проведени избори В Европейския съюз, включително и в моя район, Йоркшир и Хъмбър. Аз смених партията (станах либерален демократ през 2010 г., когато Консервативната партия стана твърде анти-европейска). Но се надявам да бъда преизбран, за да продължа и в следващите пет години да разпространявам истината от трибуната на Европейския парламент за преследването и убийствата на практикуващи Фалун Гонг.

Едуард МакМилън-Скот е евродепутат (либерален демократ от Великобритания), вицепрезидент на отдела за демокрация и човешки права в Европейския парламент.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies