CCTV телевизия

„Репортери без граница“ - организация за защита свободата на пресата, базирана в Париж - Франция, призова Европейския съюз да приложи санкции срещу основната телевизионна мрежа в Китай и прилежащата ѝ новинарска агенция, заради случая с Питър Далин.

Според материал на Гардиън, шведският активист за човешки права е показан по китайската телевизия на 13 януари, да прави „признание“, което според негови приятели и колеги не е направенo доброволно.

Признанието, излъчено по Китайската централна телевизия (CCTV), бе разпространено и от новинарската агенция Синхуа, съпроводено с допълнителни критични коментари.

„Репортери без граница“ заяви, че е потресена от действията на CCTV и смята, че подобна практика „представлява обезпокоителна опасност за свободното отразяване на новини и информация.“

Те посочват, че двете организации са действали по подобен начин в случая на Гуей Минхай, собственик на „Мighty Current“, хонгконгско издателство, което публикува книги, критикуващи Китайската комунистическа партия. Той също бе показан по телевизията да прави сърцераздирателно „признание“ по CCTV на 17 януари.

„Възмутени сме от разпространението на тези насилствени „признания“, които нямат информационна стойност“, заяви Бенжъмин Исмаил, ръководител на Азиатско-тихоокеанското бюро на „Репортери без граница“.

„Съзнателно разпространявайки лъжи и изявления, които вероятно са направени под натиск, CCTV и агенция Синхуа се превръщат в оръжие за масова пропаганда и престават да бъдат новинарски медии. В перспективата на растящата международна роля – отразена в растящия брой на партньорства със CCTV и множество други медии, абониращи се за услугите на Синхуа – тези две организации представляват заплаха за създаването на свободни новини в интерес на обществото.“

„Призоваваме Европейския съюз незабавно да приеме резолюция, санкционираща тези практики, които са част от репресивната система на режима на Китай.“

През август 2014 г, „Репортери без граница“ призова Европейския съвет да приеме санкции срещу CCTV, след излъчване на „признанието“ на китайската журналистка Гао Ю, че е разкривала държавни тайни. Месеци по-късно, по време на процеса, тя заяви, че „признанието“ е направено под натиск.

Вече съществува такъв прецедент в Европейския съюз. През март 2013 г., Европейският съвет реагира, заради това, че иранската телевизия Press TV нарушава правото на честен процес, като излъчва насилствени признания.

„Репортери без граница“ спомена два други случая на насилствени признания, излъчени по CCTV – Шян Нанфу, автор в нюйоркския сайт Boxum и Чън Юнджоу, журналист във вестник Шинкуай Бао.

През декември 2013 г., продуцентът за CCTV Уан Чинлей е уволнен, след като критикува свой подчинен, заради излъчването на насилствени признания от Чарлз Шуе, коментатор в социалните мрежи.

 

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies