Китай лекар професор

Шотландски медицински университет бе призован да прекрати връзките си с професор, свързан с отнемане на органи.

Д-р Хуан Дзиефу е почетен член на Кралския колеж за хирургия в Единбург и ръководи китайската система за трансплантации.

Разследване от миналата година разкри, че в Китай затворници все още са убивани заради органите им, въпреки обещанието на д-р Дзиефу да спре тази практика.

Бивши здравни работници в страната твърдят, че от затворниците се отнемат бели дробове, бъбреци, очни роговици без употребата на обезболяващи.

Според свидетелствата, техните тела са изгаряни в тайни пещи, докато някои от жертвите са все още живи.

Жертвите най-често са затворниците на съвестта – хора, преследвани по политически или религиозни причини.

Защитници на човешките права настояват университетът да отнеме титлата на д-р Дзиефу и да се дистанцира от „зловещите зверства“.

Неправителствената група „Истина за Тибет“ е изпратила писма до всички членове на парламента в Шотландия, с молба да подкрепят искането.

Джон Мейсън, депутат от Глазгоу, изрази безпокойство относно връзките на Дзиефу с университета.

Той заяви: „Осъждам всичко, свързано с незаконно отнемане на органи.“

“Ако има данни, че Китай все още продължават с тези практики, въпреки официалните обещания от миналата година, бих настоял медиците и другите професионалисти в областта да направят всичко по силите си да окажат натиск върху китайските си колеги, за да спрат тези отвратителни действия.”

Международната организацията за защита на човешките права, „Амнести интернешънъл“, също изрази своето безпокойство, заради използването на органи от затворници за трансплантации в Китай

Ръководителят на програмата на „Амнести интернешънъл“ в Шотландия, Наоми МакОлиф (Naomi McAuliffe), заяви: „Очевидно е, че дълги години затворници са основният източник на органи за трансплантациите в Китай.“

“Китай многократно обещава да спре отнемането на органи от екзекутирани затворници и ние приветствахме това като положителна стъпка напред, за опазването на човешките права в страната. Въпреки това, промяната на класификацията на затворниците с "осъдени на смърт граждани", е просто трик. С него китайското правителство продължава да блокира прозрачността относно броя на хората осъдени на смърт, броя на екзекуциите на година и начинът, по който се изпълняват екзекуциите.”

Медитативната практика Фалун Гонг е преследвана в Китай от 1999 г. насам, като много последователи напускат Китай, с цел да избегнат наказания, включително и отнемане на органи. Според данни на Държавния департамент на САЩ, близо 50 процента от затворниците на съвестта са последователи на Фалун Гонг.

Активист, помолил за анонимност, каза: „Отнемането на титлата на д-р Хуан би демонстрирало, че университетът продължава да дава най-висок приоритет на принципите на човешките права. Това би го дистанцирало от режима в Китай и ужасяващите престъпления, които се извършват.“

“Ако изберат да пренебрегнат тази реалност, те ще поставят себе си в неблагоприятна позиция. Ако това се случи, не виждам как техният имидж няма да пострада.”

Кралският университет на хирурзите в Единбург датира от 1505 г. и има над 20 хиляди члена по цял свят.

Университетът първоначално твърдеше, че не е имал информация за връзките на д-р Хуан, преди да го обяви за почетен член.

От учебното заведение отказаха да коментират дали ще разследват връзките на д-р Хуан, въпреки обвиненията, че неговото правителство продължава да нарушава моралните стандарти.

Университетът в Сидни не поднови почетната титла на д-р Хуан през август след двугодишни спорове, относно неговите връзки с практиките на отнемането на органи.

Професор от същия университет първи отправи критики по въпроса през 2013 г. Имейли, публикувани в австралийска медия, пък разкриха безпокойството на ръководството на университета, че отнемането на почетната титла може да навреди на финансовите връзки на учебното заведение.

Червеният кръст докладва, че Китай има регистрирани само 37 донора, въпреки, че се извършват десет хиляди трансплантации всяка година.

През 2014 г., д-р Хуан изрази намерение да въведе доброволна система за дарение на органи, заради което получи награда за мир.

Той заяви „Сигурен съм, че скоро всички акредитирани болници ще преустановят използването на органи от затворници.“

Миналата година китайското правителство призна, че продължава да използва затворници, осъдени на смърт, като само ги прекласифицира на "граждани".

Медици-експерти смятат, че режимът в Китай съзнателно нарушава етичните стандарти на Световната здравна организация.

Хуейгъ Ли, лекар, роден в Китай и работещ в Германия, заяви пред „Ню Йорк Таймс“: „Те просто класифицираха затворниците като граждани.“

„Практиките там са неетични и трябва да бъдат заменени с етични. Административните трикове не вършат работа.“


 

Този уебсайт използва cookies