Изложба на Фалун Гонг

Изящната изобразителна техника, добротата и чистата енергия, струящa от картините на международната изложба „Истинност, Доброта, Търпение" докоснаха сърцата на мнозина в германския град Оберрид между 12 до 14 септември.

Част от платната, дело на азиатски и западни художници, които практикуват древната китайска практика за самоусъвършенстване Фалун Гонг, разкриват богатия вътрешен свят на творците: вълшебни небеса, божествени създания и преживяванията на духа и тялото по време на медитация и изучаване на философията "Джуан Фалун".

Друга част от картините са посветени на съвременен Китай, където Фалун Гонг е преследван от комунистическата партия от 15 години насам.

Те изобразяват сцени от мъченията, на които са подлагани привържениците на практиката в китайски трудови лагери и затвори: побои, изтезания, промиване на съзнанието и дори насилствено отнемане на органите им за трансплантации. Целта на мъчителите е да накарат практикуващите да се откажат от своите убеждения.

Много от самите художници са преживели преследването в Китай, затова картините са своеобразно свидетелство за репресиите от първа ръка.

Изложбата е и зов за помощ към международната общност. Посредством изразните средства на изкуството, творците се стремят да привлекат общественото внимание върху нарушаването на човешките права в Китай, което продължава до днес.

"Надявам се, че смелостта на тези хора ще привлече огромно внимание и ще се превърне в движение, което ще донесе надежда за човечеството."

"Това е истината, която китайският комунистически режим иска да скрие от света. Но истината рано или късно ще бъде разкрита."

Това бяха само малка част от вълнуващите коментари, които посетителите на изложбата написаха в книгата за гости.

Експозицията носи името „Истинност, Доброта, Търпение”, които са трите основни принципа на Фалун Гонг. Тя е създадена през 2004 г. по идея на професор Джан Кунлун, прочут китайски скулптор и художник, и е обиколила много страни в Европа, Азия, Америка и Австралия. В България е гостувала два пъти в София и Пловдив.

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е китайска практика за личностно усъвършенстване, базирана на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Следването на принципите Истинност, Доброта, Търпение се съчетава с пет медитативни упражнения.

Изключителната популярност на Фалун Гонг в Китай - между 70 и 100 милиона последователи - предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълно унищожение на практиката с всички средства.


 

Този уебсайт използва cookies