доктор лекар отнемане на органи

Папската академия на науките (PAS) трябва да отхвърли твърдението на китайското правителство, че провежданата от десетилетия политика на насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта е прекратена, заявиха от водеща лекарска правозащитна организация на 2 февруари 2017 г.

Според "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH), планираната среща на върха на PAS в Рим на 7-8 февруари 2017 г. по жизненоважните въпроси за незаконната търговия с човешки органи не бива да се провежда без търсене на отговорност от правителството на Китай за твърденията му, че добре документираната програма за насилствено отнемане на органи е прекратена. Въвеждането на предполагаеми реформи в Китай остава неясно и непотвърдено поради липса на независими, свободни проверки.

Хуан Дзиефу, директор на държавната програма за органна трансплантация на Китай, ще участва в срещата на върха, по този начин хвърляйки съмнение върху способността на срещата, по думите на Папа Франциск, да "изличи тази нова форма на робство".

"Без прозрачност, потвърждаването на предполагаеми реформи е невъзможно. Поемането на отговорност за минали трансплантни злоупотреби не бива да се игнорира. Без поемане на отговорност, няма причина за доверие в твърдението на китайското правителство, че насилственото отнемане на органи от затворници е прекратено. Стотици хиляди последователи на Фалун Гонг в Китай са подлагани на кръвни тестове и убивани за органите им. Въпреки това, вместо тези спешни твърдения да бъдат разследвани, твърденията на Китай за предполагаеми реформи са вземани на доверие без независимо проучване", казва д-р Торстен Трей, изпълнителен директор на DAFOH.

DAFOH призовава участниците в срещата на върха, включително Световната здравна организация и Международното общество за трансплантации, да изискат от д-р Хуан и китайското правителство да:

- потвърдят, че всяко насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта, включително членове на Фалун Гонг и коя да е друга затворническа група, е прекратено и няма да бъде подновено.

- предоставят доказателства, че практиките на насилствено отнемане на органи, оторизирани със закони от 1984 г., са прекратени посредством публично отменяне на законите от 1984 г. и да се създаде ново гражданско законодателство, което изрично забранява насилственото отнемане на органи от всички затворници.

- предоставят годишна статистика за брой трансплантации за всяка от 20-те лицензирани болници за трансплантация в Пекин.

Целите на срещата на върха на PAS са похвални и трябва да са в списъка на всяка организация, стремяща се да подпомага човешкото достойнство по света. Но ако Китай получи достъп обратно в тази общност на нациите, без да предостави доказателства, че наистина е изоставил жестоката и незаконна практика на насилствено отнемане на органи, най-вече от последователи на Фалун Гонг, християни и други затворници на съвестта, благородните цели на срещата на върха ще бъдат сериозно подкопани.

За контакт: Д-р Катерина Ангелакопулу, ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies