градски съветници Виена

Градският съвет на Виена прие единодушно на 7 април 2017 г. резолюция, която осъжда незаконната търговия с органи в Китай, под ръководството на комунистическия режим.

Резолюцията е внесена от градските съветници Гудрун Куглер, Петер Флорианшютц и Фаика Ел-Нагаши.

Виенският градски съвет призова правителството на Австрия да вземе мерки за публично обсъждане на проблема с незаконните трансплантации на органи в Китай и за тяхното санкциониране.

Съветът предлага да се създаде международен комитет за разследване на ситуацията с трансплантациите на органи в Китай, и за предотвратяване на незаконното отнемане на органи. Виенските властимащи също апелираха към международната общност да изиска от Китай освобождаване на всички затворници на съвестта.

Европейският парламент прие подобен документ през 2013 г.

"Решенията на Европейския парламент по отношение даряването на и търговията с органи са слабо известни не само сред населението, но и в политическите кръгове", каза Фаика Ел-Нагаши, говорител по въпросите на човешките права на Виенската зелена партия, в интервю за медията Епок Таймс. "Затова казахме: Моля, действайте."

Ето защо, според Ел-Нагаши, подготвянето на резолюцията, внесена от Зелената партия, Австрийската народна партия и Социалдемократическата партия, е отнело половин година, и е била умишлено силно обяснителна, за да бъде подкрепена от всички партии.

Ел-Нагаши добави, че Виенската резолюция може да вдъхнови австрийското федерално правителство, на което предстоят избори, да постави осъждането на престъпленията с органи в Китай, в своята програма.

"Ако се захванеш с темата в правилното време, ще направиш крачка напред. Вярвам, че с постигнатото във Виена наистина направихме крачка напред."

В резолюцията се отбелязва, че незаконното отнемане на органи е престъпление и нарушаване на основните човешки права; че Китай е на второ място в света по брой на трансплантации, и отстъпва само на САЩ, и че макар китайското правителство да твърди, че органите са получени от доброволни донори, има убедителни доказателства за това, че огромен брой хора са били убити с цел изземване на органите им.

В сравнение с други държави, времето за идентифициране на съвместим орган в Китай е много кратко, а източниците на десетки хиляди пресадени органи са неизвестни.

Според приетата във Виена резолюция, донорите на органите в Китай са осъдени на смърт затворници, и подлагани на мъчения в трудови лагери дисиденти, включително последователи на духовното движение Фалун Гонг, религиозни вярващи, тибетци и уйгури.

 


 

Този уебсайт използва cookies