изложба човешко тяло Прага

Изложбата "Човешкото тяло – разкрито и реално", която гостува до 30 юни 2017 г. в историческия изложбен комплекс "Виставище Праха" в чешката столица Прага, среща сериозни спънки.

Видни представители на медицинското съсловие разкритикуваха експозицията от 20 мъртви тела и 300 органа и телесни части, като неетична. Министерството на регионалното развитие започна процедура за погребване на мъртвите неидентифицирани тела. Кметът на район Прага 7, на чиято територия се провежда изложбата, поиска да конфискува телата, за да бъдат прилично погребани, както повелява законът. Експерти по съвременен Китай сочат възможна връзка между китайската система за трансплантации и източника на човешките тела в изложбата.

Чехия е втората европейска държава, която прави опит да погребе човешките тела от предизвикалата противоречия изложба. Франция беше първа и се опита да го направи през 2010 г., когато Върховният съд на страната отсъди, че изложбата е незаконна, защото комерсиалното излагане на тленни човешки останки противоречи на закона. Въпреки това властите не успяха да обезопасят и погребат телата.

Кметът на район Прага 7 изпрати отворено писмо до посолството на Китай, с което изиска съгласие да погребе телата, тъй като има голяма вероятност те да принадлежат на китайски граждани.

Според разследвания на водещи медии и правозащитни организации, телата може да принадлежат на китайски затворници на съвестта, включително последователи на духовния метод Фалун Гонг.

Независимо от реакцията на посолството, законът в Чешката република налага на кмета незабавно да погребе изложените тела.

Кметът на район Прага 7, Ян Чижински, вече е поискал съдействие от местната полиция и е задействал процедура по обезопасяване на телата.

Джей Ви Ес Груп, организатор на изложението, наеха юридически съветници, които представиха противоположно на министерството юридическо тълкуване.

Очакват се действия от страна на чешката полиция.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies