протест апел Берлин Германия

Георги Плешков, български последовател на духовния метод Фалун Гонг, участва в мирен протест за човешки права по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в германската столица Берлин, на 5 юли 2017 г.

Китайският държавен глава посети Берлин в навечерието на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, за да се срещне с президента Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел.

Близо 25 симпатизанти на Фалун Гонг, медитативна практика, забранена в комунистически Китай от 18 години насам, се събраха на пресечката на Нюрнбергерщрасе и Курфюрстенщрасе, в близост до един от входовете на берлинския зоопарк.

Те държаха плакати с надписи на немски и китайски език: "Фалун Гонг е добро", "Спрете преследването на Фалун Гонг!" и "Изправете на съд Дзян Дзъмин!", и отправиха апел към китайския лидер да спомогне за подвеждане под съдебна отговорност на своя предшественик Дзян Дзъмин, за иницииране на репресии срещу Фалун Гонг през 1999 г.

"Случващото се в Китай е една огромна несправедливост", каза Плешков, който решил да участва в инициативата, веднага щом чул, че Си Дзинпин ще бъде в Берлин. "Преследването в мирно време на хора, които живеят по принципите Истинност, Доброта и Търпение, е нещо нечувано в съвременния свят."

Според Плешков, посещението на върховния китайски лидер е шанс за подобряване ситуацията с човешките права в Китай, и в света като цяло.

"Си Дзинпин е лидер на втората икономическа сила в света и когато ние го призовем да направи нещо, това може да има влияние върху голяма част от света."

Апелът на Фалун Гонг привлече вниманието на много минувачи в Берлин: мнозина се спираха, разглеждаха плакатите и задаваха въпроси. Китайски туристи сочеха към мястото на протеста и снимаха с фотоапарати.

От другата страна на тротоара, за спиране на репресиите апелира групата на активистите за демократичен Китай. Те призоваха с високоговорител за незабавно освобождаване на Нобеловия лауреат за мир Лиу Сяобо, който почина седмица по-късно, на 13 юли 2017 г.

Мястото на протеста не бе случайно. Докато той течеше, Си Дзинпин присъстваше на официална церемония за дарение на две панди на берлинския зоопарк от китайската държава.

По-късно през деня, протестът на Фалун Гонг се пренесе пред сградата на китайското посолство в Берлин, където симпатизанти отправиха апел за спиране на репресиите в Китай и демонстрираха петте медитативни упражнения на древния духовен метод.

 


 

Този уебсайт използва cookies