министър Чехия затвор

Чехия се присъедини към държавите, които гарантират запазване достойнството на починалите и уважителното отношение към техните тела. През последните няколко години, по света нараства съпротивата срещу скандалните изложби с човешки тела. Организаторите на тези изложби, които показват пластинирани тела от Китай, не разполагат с писмено съгласие от починалите, че те позволяват телата им да бъдат използвани след смъртта.

Представянето на подобен документ за съгласие ще се изисква от всеки организатор на събитие, което включва излагане на мъртви човешки тела, постановява промяна в закона за погребенията на Чешката република, влязъл в сила от 7 юли 2017 г.

Законовата промяна в Чехия следва подобни актове във Франция (2010 г.) и Израел (2012 г.), които също забраниха изложби с човешки тела, по същата причина: неспособност от страна на организаторите да представят доказателство за съгласие на починалите, телата им да бъдат използвани след смъртта.

Има също причини да се смята, че телата са набавени по незаконен начин. Някои експерти посочват китайски затворници на съвестта като възможен произход на експонатите.

ДжейВиЕс Груп (JVS Group), организатор на експозицията "Човешкото тяло – разкрито и реално", известна още с името "Тела", са представили на местната полиция единствено митнически документи, твърдящи, че телата са експонати, които не изискват доказателство за произход или съгласие за ползване.

С последната промяна на закона за погребенията, тази правна вратичка вече е запълнена, и новият закон гласи, че: "никоя част от човешките тела, нито техни части, независимо дали са отделени от телата или не, не могат да бъдат класифицирани като предмети".

Тъй като организаторите на изложбата не са в състояние да предоставят документ за законно съгласие от притежателите на телата, отсега нататък новият закон ефективно премахва възможността пластинирани тела да бъдат излагани на показ в централната европейска държава.

Преди края на изложбата в Прага, Хуан Уанцин, канадски гражданин от китайски произход, научил за събитието, пристигна в чешката столица, за да заведе съдебен иск срещу организаторите на експозицията. Хуан сподели пред медиите подозрението си, че едно от телата в изложбата може да принадлежи на брат му, който е изчезнал в затворническата система на Китай.

Изложбата "Тела" попадна и на прицела на кмета на пражки район номер 7, Ян Цизински, който нареди телата да бъдат погребани. Чешката полиция отказа да изпълни заповедта, цитирайки като причина липсата на правен прецедент за това.

Чешки лекарски асоциации, включително Чешката медицинска камара, също възрази срещу изложбата, наричайки я "неетична и аморална". В протеста срещу "Телата" се включиха правозащитни организации в страната, а срещу полицията бяха заведени няколко наказателни жалби.

Въпреки това, изложбата продължи няколко месеца, като необезпокоявано привличаше десетки хиляди посетители, включително ученици от начални училища – факт, сериозно разкритикуван от неправителствената организация Лидска права без храниц (Човешки права без граници), която предупреди училищата да не посещават изложбата.

Дейвид Матас, един от експертите, разследващи произхода на пластинирани тела, казва, че телата са част от злоупотребите в трансплантационната индустрия в Китай. Матас, който неотдавна посети Прага, заяви пред медията Епок Таймс, че телата в изложбата принадлежат на безименни затворници, които при ареста са отказали да се идентифицират с цел да предпазят от по-нататъшен тормоз своите семейства и приятели.

Матас е също съавтор на доклада "Кървава реколта", според който китайските власти използват затворници на съвестта, включително последователи на Фалун Гонг, на домашни християнски църкви, както и тибетци и уйгури, като удобни донори на органи.

Журналистът Итън Гутман, който през последните 7 години разследва престъпленията с човешки органи в Китай, смята, че за да бъдат идентифициран истинският произход на телата, съд трябва да нареди вземане на ДНК проби от всички изложени тела, и те да бъдат сравнени с ДНК на изчезнали китайци или техни роднини.

След като приключи гостуването си Чехия през юли, изложбата "Тела" се премести в съседна Словакия, където бе посрещната от съпротива, подобна на тази в Прага.

 


 

Този уебсайт използва cookies