китаец Русия медитация депортиране

Китайският гражданин Ли Дан очаква да бъде изведен от Русия и върнат в родината си Китай. Той сам е взел решение да се съгласи да бъде изведен, след многократни опити да получи статут на бежанец в Руската федерация.

От няколко месеца насам Ли е държан в център за временно задържане на чужденци в Москва, заради липса на валиден паспорт и нарушаване условията за пребиваване в Русия. Преждевременно, Дорогомиловският съд в руската столица е издал решение Ли да бъде депортиран от Русия обратно в родината си.

За съжаление китаецът няма валиден паспорт, тъй като консулството на Китайската Народна Република многократно игнорира молбата за подновяване на китайските му документи за самоличност.

След като Ли взема решение да се съгласи да бъде върнат в Китай, китайското консулство му издава необходимите документи.

Ли оставя в Русия своята съпруга, която е руска гражданка, и двете им деца, също руски граждани.

Смъртна заплаха

Ли е последовател на духовната практика Фалун Гонг, която е преследвана от комунистическата партия в Китай от 18 години насам.

Опасността за Ли е още по-голяма, след като през 2006 г. беше потвърдено, че последователи на Фалун Гонг стават жертва в държавни китайски болници на насилствено отнемане на органите им, в хода на което те биват убивани.

Ли се опитва да получи статут на бежанец в Русия от 2002 г. насам. Той подава многократни молби до миграционната служба и Върховния съд на Руската федерация. В молбите си описва как е бил измъчван в Китай за това, че е привърженик на Фалун Гонг. В родината му го грозят нови мъчения и дори смърт.

Преследването на Фалун Гонг е осъдено от редица международни организации като ООН, Амнести Интернешънъл, както и от Европейския парламент и правителствата на САЩ, Канада, Австралия и други.

Репресиите срещу Фалун Гонг са най-сериозната антирелигиозна кампания след Културната революция, според Андре Лалиберте, водещ изследовател на религиите в Китай от Университета в Отава, Канада.

Според него, са налице и убедителни доказателства, че насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг продължава да се извършва в огромни размери, и да захранва разрастващата се индустрия за продажба на органи на пациенти нуждаещи се от трансплантация.

"Последователи на Фалун Гонг продължават да бъдат преследвани, произволно задържани, подлагани на несправедливи съдебни процеси, мъчения и други видове жестоко отношение. Чън Хуейся е задържана през юни 2016 г., и според дъщеря ѝ, изтезавана заради убежденията ѝ.", се казва в годишния доклад за Китай на правозащитната организация Амнести Интернешънъл.

Изследователи от международната организация Фрийдъм Хаус потвърждават ареста на 111 китайски граждани през 2016 г., заради мирно изразяване на мнение или обмен на информация.

От тях, 80 са членове на религиозни групи или етнически малцинства: 68 последователи на Фалун Гонг, 7 тибетци, 3 уйгури и 2 китайски будисти.

 


 

Този уебсайт използва cookies