медитация момиче щастие

Лорета Дюшан сега е щастлива съпруга и майка на две деца. Външният ѝ вид излъчва самоувереност и някой трудно би могъл да повярва, че е отраснала в страх, самота и отчаяние.

През юношеските си години младата белгийка става жертва на тормоз и подигравки, но все пак намира лек за раненото си самочувствие и успява да се възстанови.

Ето нейният разказ.

"Лорета е толкова грозна!" Класната стая утихна и целият клас впери поглед в мен. Почувствах как потъвам в земята и как цялото ми лице почервенява от срам и унижение.

Това стана в час по биология, когато бях 14-годишна.

Сега съм на 30 години, но все още ясно помня тази случка. Макар думите да не бяха толкова обидни и всичко продължи не повече от няколко секунди, аз го превъртах в съзнанието си отново и отново: "Толкова съм грозна. Толкова съм непотребна." Моето и без това ниско самочувствие се срина изцяло.

През детството и юношеството си бях подложена на жестоки подигравки от много деца и съученици: обидите варираха от това да ме наричат грозна и да ме пренебрегват, до физическо малтретиране и заплаха за убийство.

Въпреки че преодолях това минало, дълго време страдах от прекомерен страх и депресия, и повярвах, че няма нищо, което мога да направя или с когото да говоря. С течение на времето, тормозът и подигравките разрушиха моята самоувереност и самочувствие.

Временен тъмен облак

Когато бях на 19 години, пред мен се отвори възможност да излекувам душевните си рани и да възвърна вярата си в живота. Сега съм щастлива съпруга, домакиня и майка на две прекрасни деца: момченце на четири години и момиченце на две. От 2012 г. живея във Великобритания; родом съм от Белгия и работя като терапевт.

Напоследък четох много истории за млади хора, посегнали на живота си в резултат на тормоз и подигравки. Сред тях са две момичета на 10 и 13 години, които постоянно са били подигравани и нарични "грозни".

Толкова съм натъжена от тяхната загуба. Разбирам психическата болка, която сигурно са изпитвали, както и ежедневните страх, тревога и непоносимо страдание. Много е трудно да продължиш, когато не можеш да видиш светлина в тунела, и се чувстваш напълно отчаян и самотен.

Но независимо колко страда човек, това може да е като временен тъмен облак, който отминава, или като повратна точка, която води към светло бъдеще. Или както казват някои хора: след дъжда изгрява слънце.

В сърцето си знам, че животът е ценен и смислен, затова описвам своята история с надеждата, че може да помогне на другиго в подобно тежко положение.

2018-04-16-Picture-FDIC-Falundafa-momiche_01
2018-04-16-Picture-FDIC-Falundafa-momiche_02
2018-04-16-Picture-FDIC-Falundafa-momiche_03
2018-04-16-Picture-FDIC-Falundafa-momiche_04
2018-04-16-Picture-FDIC-Falundafa-momiche_05
2018-04-16-Picture-FDIC-Falundafa-momiche_06
Previous Next Play Pause

Страх и самота

Детството и юношеството ми бяха изпълнени със страх и самота: в началното училище и в гимназията.

От 6- до 12-годишна възраст, почти всеки ден се прибирах в къщи с плач, тъй като един съученик ме малтретираше. Каквото и да кажех или направех, той все ми се подиграваше и обиждаше. Страхувах се от него и не исках родителите ми да кажат на учителите, но това постепенно ме превърна в дете с много ниско самочувствие.

Моята самоувереност се срути дори още повече, когато един ден се опитах да кажа на отговорничката за училищния автобус, че това момче ме тормози. Тя не само не ми помогна, но даже се изсмя. И когато момчето отрече, че ме е тормозило, тя застана на негова страна и на свой ред ме обиди. Шофьорът и всички други деца в автобуса чуха това, но не казаха нищо.

Срив на самочувствието

Бях щастлива да напусна това училище и да започна гимназия на 12-годишна възраст, но вместо да се подобри, ситуацията стана още по-лоша.

Всичко започна един ден, докато чакахме училищния автобус. Няколко момичета, за които мислех, че са мои приятелки, започнаха да ми се присмиват, без да ми кажат за какво. Почувствах се наранена и унижена.

Но това беше само началото. По-късно сформираха група, в която умишлено не ме включиха. С течение на времето, у мен се засилиха усещанията за самота и несигурност.

След инцидента в часа по биология, не преставах да мисля, че съм грозна и безполезна. Тези постоянни мисли се превърнаха в убеждения. Почервенявах, когато трябваше да говоря в час. За да се предпазя, винаги сядах на първия ред с коса, която покриваше двете страни на лицето ми. По този начин, когато трябваше да говоря, никой не можеше да види лицето ми.

Жестокост и безсърдечност

Извън училище, имаше едно момиче, което също обичаше да ме тормози и тероризира с жестокост, която не можех да разбера.

Първият път беше по време на събиране, когато бях 13-годишна. Момичето ме дръпна за косата с такава сила, че за малко щях да падна на земята. Група момичета ми се присмяха и продължиха да ме обиждат. По-късно, когато същото момиче ме повали на земята, никой не ми се притече на помощ. Напуснах сбирката със сълзи на очи, ужасена, че можех да срещна това момиче отново.

Друг път, бях седнала на една пейка в парка, когато същото момиче се приближи към мен и каза нещо като: "Коя си мислиш, че си? Мислиш се за нещо много, а?" Силно разстроена, аз избягах отново.

Един ден, в местния младежки клуб, същото момиче започна да ме заплашва, като прокарваше ръка през гърлото си, сякаш имаше предвид, че ще ме убие. Все още си спомням паниката, който изпитах. Скрих се вкъщи и дълго време плаках.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies