съд Русия Фалун Гонг Китай

В някои райони на Русия прокуратурата повдига обвинения срещу последователи на Фалун Гонг в извършване на мисионерска дейност. В обвинителните актове са цитирани процесуални нарушения, а в последвалите съдебни производства, съдиите отсъждат пристрастно и абсурдно, и налагат глоби на обвиняемите.

Под "мисионерска дейност" се разбира раздаване на листовки с информация какво представлява Фалун Гонг и как неговите последователи са преследвани от комунистическата партия в родината си Китай. Подобни дейности се извършват свободно по цял свят и са акт на защита на човешките права на последователите на Фалун Гонг в Китай, които са обект на жестоки репресии и дори насилствено отнемане на органи от 19 години насам, въпреки че се опитват да са добри хора със здрави тела, следвайки в своето ежедневие принципите Истинност, Доброта, Търпение.

Примери за подобни случаи в Русия са решенията на Ялтинския градски съд от 1 ноември 2017 г. да привлече под административно-наказателна отговорност руски гражданин за извършване на "мисионерска дейност" и на Междуреченския градски съд, Кемеровска област, от 28 март 2018 г. по обвинение в извършване на "мисионерска дейност".

Във втория случай обаче истината възтържествува.

Адвокатът на обвиняемата Любов Калтирина обжалва решението на Междуреченския градски съд. След като разглежда обжалването на открито съдебно заседание, съдия Яна Яковлевна решава да го удовлетвори.

В двата случая обвиняеми са местни последователи на духовната практика Фалун Гонг.

Заради политически и икономически интереси, и негативна пропаганда относно Фалун Гонг, идваща от властите в Пекин, руските последователи на Фалун Гонг са често третирани с предубеждение от държавни служители и правоприлагащи институции в собствената си родина.

Руската православна църква също насажда враждебно отношение към Фалун Гонг, тъй като неправилно причислява източната духовна практика към религиозните движения.

Така решението на Ялтинския градски съд е в нарушение на чл. 120 от Конституцията на Руската федерация.

Съдия Яковлевна от Междуреченския градски съд обаче демонстрира определена смелост, като разглежда обжалването безпристрастно и по същество. След като се запознава подробно с делото на Любов Калтирина, съдията професионално прилага съответните членове на закона и взема обективно и законосъобразно решение, с което прекратява производството по делото за административно правонарушение срещу местната последователка на Фалун Гонг.

Източник: https://faluninfo.ru/press-centr/dokumenty/drugoe/sud-opredelil-falungun-ne-imeet-otnosheniya-k-religii/

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies