Хелзинки Финландия отнемане на органи Китай

Водещите финландски вестници "Хелсингин Саномат", "Метро", "Аамулехти", "Лапин Канса" и 11 Интернет медии отразиха експертен форум относно насилственото отнемане на органи в Китай. Форумът се проведе в сградата на парламента в столицата Хелзинки на 13 ноември 2018 г.

Модератор на събитието бе депутатът Ева Биаудет от Шведската народна партия. В обсъждането участваха Итън Гутман, американски разследващ журналист и дългогодишен изследовател на насилственото отнемане на органи в Китай, Хейки Мекисало, експерт по трансплантации на органи от Централната клинична болница към Университета в Хелзинки, и Маря Хейнонен-Гузейевилта, специалист по медицинска етика.

Маря Хейнонен-Гузейевилта цитира доклад от 2016 г. на Американския журнал за трансплантации, в който се казва, че 63 процента от присадените органи в световен мащаб идват от Китай. Тя разказа как редица държави, включително Тайван, Израел, Испания, Италия и Норвегия, са приели закони, които забраняват на своите граждани да се подлагат на операции за трансплантация на органи в Китай. Експертът предложи употребата на ДНК тестове за събиране на още доказателства, потвърждаващи насилственото отнемане на органи.

Хейнонен-Гузейевилта информира участниците във форума за създаването на Международна коалиция за прекратяване злоупотребите с органи в Китай: независим трибунал, който ще разследва държавни институции и лица, замесени в престъпленията с човешки органи в източната държава.

Изданието "Хелсинген Саномат" писа, че в Китай, на затворници на съвестта често са правени кръвни и ДНК тестове, и че при необходимост от орган за присаждане, държавни болници могат да насрочат операция в рамките на броени часове.

В статията се казва още, че Китай извършва над 100,000 трансплантации годишно и че "това е широкомащабно нарушаване на човешките права и кръвопролитие".

Статията в "Хелсинген Саномат" разказва и за Фалун Гонг: практика за самоусъвършенстване, полезна за тялото и съзнанието на човек. И посочва, че преди китайската комунистическа партия да започне преследването на практиката през 1999 г., над 70 милиона души в Китай са практикували Фалун Гонг. Броят на операциите за трансплантиране на органи в Китай е нараснал рязко след началото на преследването.

Източник: http://en.minghui.org/html/articles/2018/11/26/173399.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies