Шен Юн

Световноизвестната компания за сценични изкуства "Шен Юн" представи за поредна година изцяло нова програма с класически китайски музика и танц в театър "Батимон де форс мотрис" в Женева, Швейцария, от 28 февруари до 3 март 2019 г.

Сред високопоставените гости на спектакъла бе и принцеса Лиа Белгийска, дошла да се запознае с богатството на петхилядолетната китайска култура.

Принцеса Лиа Белгийска, с рождено име Лиа Инга Дора Волман, е вдовицата на принц Александър Белгийски: брат на бившия белгийски крал Албер II и чичо на настоящия крал Филип на Белгия.

След края на представлението, елегантната кралска особа заяви, че е впечатлена от артистите на "Шен Юн", и не скъпеше похвалите по техен адрес.

"Намирам ги за изключително впечатляващи: красиви, елегантни, пластични, и разбира се, талантливи и бързи! От самото начало бях запленена от тяхната енергия!"

За принцеса Лиа, това е първото докосване до класическия китайски танц и тя сподели, че го намира за впечатляващ и оригинален.

Класическият китайски танц, с история от хиляди години, е една от най-сложните танцови системи в света. Съдържанието му се обогатява с всяка следваща династия; той разработва позиции и акробатични техники, които впоследствие вдъхновяват бойните и цирковите изкуства.

Характерно за класическия китайски танц е "юн", или позицията на тялото. Юн е техника за изразяване на специфични вътрешни емоции посредством определени форми, и представлява отражение на вътрешния, душевен свят на танцьора.

На уебсайта на "Шен Юн" поясняват, че "юн е съвкупност от това, което можем да определим като културно ДНК или етническа същност, които китайците носят в кръвта си. Това е наследство от 5000 години китайска цивилизация. Позата на тялото поставя ударение върху вътрешния дух, дишането, намерението, аурата и съкровеното емоционално изразяване. Същността на юн се състои в това, че съзнанието направлява формата, и по този начин формата е пропита със съзнание".

Принцеса Лиа e доловила тази духовност, вдъхновила изпълнителите от "Шен Юн".

"Видно е, че те са изключително въодушевени от това, което правят и са изпълнени с духовна емоция!"

Принцесата добави, че е усетила "силна положителна енергия" по време на спектакъла и че се надява да я запази през следващите седмици.

Източник: https://www.theepochtimes.com/princess-lea-of-belgium-carried-away-by-the-rhythm-of-shen-yun_2824634.html

 

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies