съдебно дело закон Китай

Публикуваме правен анализ на преследването на Фалун Гонг в Китай. Автор на анализа е Иян Ся, ръководител на отдела за политика и изследвания на Фондацията за човешки права и върховенство на закона (HRLF), и ръководител на разследващия отдел на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG).


Преследването на Фалун Гонг в Китай няма правно основание. Как тогава управляващият режим успява да го осъществи?

В началото на кампанията на преследване на Фалун Гонг през 1999 г., Китай е много различен от това, което е бил по времето на Мао. Най-малкото, правителството изгражда функционираща правна система и приема редица закони. Все пак, то заобикаля закона, прилагайки няколко тактически метода за провеждане на мащабни политически репресивни кампании:

1. Създаване на силова структура извън правната система

На 7 юни 1999 г., 43 дни преди началото на преследването на Фалун Гонг, по време на заседание на Политбюро, Дзян Дзъмин обявява намерението си да учреди в рамките на Централния комитет (ЦК) на китайската комунистическа партия (ККП) нова организация, която да "разреши проблема с Фалун Гонг". Така, на 10 юни 1999 г. се ражда Управление 6-10.

Клонове на Управление 6-10 са създадени във всяка партийна структура на ниво провинция, град и квартал.

Организацията има правомощия над и извън закона. Подчинена е само на ККП. Всеки клон получава инструкции от Управление 6-10 на по-високо ниво, а най-високо стои централното Управление 6-10. Местните организации получават насоки от ръководните групи на ККП на съответното ниво. Днес в Китай има хиляди клонове на Управление 6-10. (8)

2. Партийна намеса в прилагането на закона

В Китай, съдебната власт не е независима. Тя се сблъсква със значителна намеса от страна на комунистическата партия. Комисията за политически и правни въпроси на ККП често се намесва в работата на правоприлагащите органи.

Тази комисия е истинският управителен орган на ЦК на ККП за контрол на политическите и правните дела. (9)

На държавно ниво, влиянието на Комисията е върху Върховния народен съд, Върховната народна прокуратура, министерството на обществената сигурност, министерството на държавната сигурност и министерството на правосъдието.

Влиянието на Комисията се простира на всички нива по цялата територия на Китай. Повечето клонове на Управление 6-10 са създадени като част от нейните структури. Това значително улеснява Управление 6-10, когато негови служители извършват арести и задържания.

3. Незаконна интерпретация и промяна на съдържание на закони, с цел използване срещу Фалун Гонг

Законите в Китай не допускат забраната на коя да е група. Затова на помощ идват Върховният народен съд и Върховната народна прокуратура, със своите "пояснения".

Поясненията на Върховния народен съд и Върховната народна прокуратура във връзка с прилагането на закона по наказателни дела, свързани с еретични култове, са публикувани в две части, съответно на 8 и 9 октомври 1999 г. и на 2 и 4 юни 2001 г. (10)

Подобни "пояснения" обаче са невалидни от правна гледна точка, тъй като противоречат на чл.36 от Конституцията на КНР и превишават правомощията на органите, които ги публикуват.

Чл.42 от Конституцията гласи, че пояснения относно прилагането на конкретен закон могат да бъдат правени само от Постоянния комитет на Общокитайско събрание на народните представители (ОСНП).

Върховният народен съд и Върховната народна прокуратура нямат право да разясняват законите, както са постъпили в този случай.

Още повече, в нито едно от тези пояснения не се споменава Фалун Гонг.

Върховният народен съд и Върховната народна прокуратура издават, отново незаконно, няколко административни документа, които обясняват как да се прилагат спрямо Фалун Гонг "Решението" на ОСНП и двете пояснения, споменати по-горе. (11)

(8) Световна организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG), "Доклад за дейността на Управление 6-10", 8 септември 2003 г., актуализиран 1 февруари 2011 г., http://www.zhuichaguoji.org/en/node/197

(9) Комисия за политически и правни въпроси на ЦК на ККП, 17 юли 2007 г., http://cpc.people.com.cn/GB/64114/64135/5994757.html

(10) Пояснения на Върховния народен съд и Върховната народна прокуратура във връзка с прилагането на закона по наказателни дела, свързани с еретични култове, 8, 9 октомври 1999 г., people.com.cn

Пояснения на Върховния народен съд и Върховната народна прокуратура във връзка с прилагането на закона по наказателни дела, свързани с еретични култове, част 2, 2, 4 юни 2001 г., http://www.people.com.cn/GB/shehui/46/20010321/421657.html, people.com.cn

(11) Пекински правен университет, Уведомление на Върховния народен съд за прилагането на "Решение за забрана, противодействие и наказание на участие в дейности на религиозни култове" на Постоянния комитет на ОСНП и на Пояснения на Върховния народен съд и Върховната народна прокуратура, 1999 г., http://www.pkulaw.cn/fulltext_form.aspx?Gid=26459&Db=chl ; pkulaw.cn
http://www.pkulaw.cn/fulltext_form.aspx?db=chl&gid=23700

Източник: https://faluninfo.ru/press-centr/dokumenty/drugoe/nezakonnost-presledovaniya-falungun-pravovoj-analiz/

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies