закон преследване репресии Фалун Гонг Китай

Публикуваме правен анализ на преследването на Фалун Гонг в Китай. Автор на анализа е Иян Ся, ръководител на отдела за политика и изследвания на Фондацията за човешки права и върховенство на закона (HRLF) и ръководител на разследващия отдел на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG).


4. Секретни документи и циркулярни писма за преследване на Фалун Гонг в Китай

Преследването на Фалун Гонг се извършва главно в съответствие с вътрешни документи, класифицирани като "поверителни" и дори "строго секретни". Такива документи се издават на различни нива, но според изтекла информация и източници в правителството, всички са разновидности на заповеди на Централния комитет (ЦК) на китайската комунистическа партия (ККП) или на Управление 6-10.

Пример за това е писмото на Дзян Дзъмин от 25 април 1999 г. и речта му от 7 юни 1999 г.: те са разпространявани от ЦК на ККП като вътрешни документи за премахване на Фалун Гонг преди официалната му забрана. (12)

Представители на съответните структури и членове на ККП са задължени да изучават тези документи и да изпълняват заповедите, заложени в тях.

Друг пример е вътрешен документ на Управление 6-10 от 2010 г. С него стартира тригодишна кампания за "промиване на мозъци" и "превъзпитаване" на хора, които практикуват Фалун Гонг. (13)

Анализ на Изпълнителната комисия за Китай към Конгреса на САЩ (CECC) показва, че версии на този документ и планове за неговото прилагане са публикувани на уебсайтовете на различни нива на партийни организации из цял Китай.

Според законите на КНР, правни актове, приети от институции на по-високо ниво, имат по-голяма правна сила от актовете на вторичното законодателство.

В случая с Фалун Гонг обаче ККП нарушава това правило. Вътрешните документи на ККП имат по-голяма юридическа сила от законите.

Заповедите на ККП са по-важни от разясненията на Върховния народен съд и Върховната народна прокуратура; разясненията превишават по важност решенията на Националния народен конгрес, а решенията отменят Конституцията.

5. Член 300 от НК на КНР е основание за повдигане обвинения и издаване присъди на последователи на Фалун Гонг

Хиляди последователи на Фалун Гонг в Китай са получили присъди до 18 години затвор на основание член 300 от Наказателния кодекс (НК) на КНР.

Член 300 определя като престъпление "участието в еретични религиозни организации, секти", което противоречи на член 36 от Конституцията и не може да се прилага по отношение на Фалун Гонг по редица причини.

Китайският адвокат Уан Юнкан посочва през 2008 г. в отворено писмо до Върховната народна прокуратура, че член 300 от НК не отговаря на минималните стандарти на международното право и понятието "секта" е неясно формулирано. (14)

Правителствените органи, които повдигат обвинения срещу последователи на Фалун Гонг по заповед на Управление 6-10, не могат да посочат извършването на каквото и да било престъпление от последователи на Фалун Гонг.

Съдилищата в КНР не успяват да установят кои държавни и административни закони са нарушени от последователи на Фалун Гонг: граждани, които правят медитация в парка и по мирен начин разпространяват информация за нарушения на човешките права в страната.

(12) Документи на ЦК на ККП за Фалун Гонг, BeijingSpring, том 97, юни 2001 г., http://beijingspring.com/bj2/2001/60/2003727210907.htm

(13) Изпълнителната комисия за Китай към Конгреса на САЩ (CECC): "Комунистическата партия призовава за засилване усилията за 'превъзпитаване' на последователите на Фалун Гонг в тригодишна кампания", 22 март 2011 г., http://www.cecc.gov/pages/virtualAcad/index.phpd?showsingle=154369

(14) "Епок Таймс: "Уан Юнкан: Сериозна грешка от миналото трябва спешно да бъде поправена", 17 юли 2008 г. http://www.epochtimes.com/gb/8/7/20/n2198340.htm

Източник: https://faluninfo.ru/press-centr/dokumenty/drugoe/nezakonnost-presledovaniya-falungun-pravovoj-analiz/

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies