преследване Фалун Гонг Китай

Публикуваме правен анализ на преследването на Фалун Гонг в Китай. Автор на анализа е Иян Ся, ръководител на отдела за политика и изследвания на Фондацията за човешки права и върховенство на закона (HRLF) и ръководител на разследващия отдел на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG).


6. Използване на извънсъдебна система от лагери за принудителен труд, психиатрични клиники и новосъздадени центрове за промиване на съзнанието с цел задържане и измъчване последователи на Фалун Гонг

Системата от лагери за принудителен труд извършва т.нар. "превъзпитание чрез труд": форма на административно наказание, създадена през 1957 г. от китайското министерство на обществената сигурност за преследване на "реакционери" и "контрареволюционери".

През 1982 г. Държавният съвет на КНР одобрява доклад на министерството на обществената сигурност за статута на трудовите лагери. Но тъй като нито министерството на обществената сигурност, нито Държавният съвет на КНР имат законодателна власт, тази система от лагери не е законна от правна гледна точка. Въпреки това всеки гражданин на КНР може да бъде изпратен в лагер за принудителен труд за период до три години без съдебен процес и разследване, а за "лошо поведение" срокът може да бъде удължен с още една година.

Китайската комунистическа партия (ККП) превръща лагерите за принудителен труд в удобен инструмент за преследване на Фалун Гонг. Партията установява, че лагерите са бърз и ефективен начин за наказание, измъчване и изолиране на практикуващи Фалун Гонг, докато не се откажат от убежденията си.

Въпреки докладите за затваряне на дисиденти в психиатрични клиники, тази практика не е широко разпространена преди старта на кампанията срещу Фалун Гонг. След 1999 г. обаче, психиатричните клиники са широко използвани за задържане на практикуващи Фалун Гонг: това не само не изисква законови процедури, но и позволява представяне на задържаните в негативна светлина пред китайската общественост.

Центровете за промиване на съзнанието са друга система, предназначена за преследване на Фалун Гонг. Тя включва импровизирани центрове за задържане в училища, хотели, старчески домове и т.нар. "центрове за правно образование". Там последователи на Фалун Гонг са принудително задържани и подлагани на психически тормоз и физически мъчения.

Тези действия имат за цел да принудят жертвите да се откажат от убежденията си, като подпишат декларация за лоялност към ККП. Продължителността на задържанията е от няколко седмици до месеци и дори години. През последните 12 години, такива центрове са създадени на различни административни нива: провинция, град, село, Управление 6-10 и държавни предприятия. (15)

7.Системна употреба на изтезания, в нарушение на закона

По време на изявления пред обществеността, китайски чиновници често казват, че изтезанията са забранени. КНР е подписала международни конвенции, забраняващи употребата на изтезания, а Наказателният кодекс на КНР предписва мерки срещу подобни деяния.

Но когато се сблъскват с огромна група като Фалун Гонг и се опитват да принудят десетки милиони граждани да се откажат от убежденията си, лидерите на ККП не се поколебават да използват изтезания. Изключително трудно е да се открият преки, особено писмени, заповеди за извършване на изтезания срещу практикуващи Фалун Гонг. Съществуват обаче множество доказателства за преднамерено и системно използване на физически наказателни мерки.

През август 2001 г. репортерите на "Уошингтън Поуст", Джон Помфрет и Филип Пан, пишат статия със заглавие "Изтезават Фалун Гонг. Китай системно унищожава тази група". За първи път западна медия цитира висш китайски служител, който признава, че изтезанията срещу практикуващи Фалун Гонг са част от добре разработена стратегия.

Безброй свидетелства и изявления на практикуващи Фалун Гонг, правозащитници и бивши затворници, държани заедно с практикуващи Фалун Гонг, потвърждават масово и методично използване на изтезания срещу практикуващи Фалун Гонг. Издевателствата включват: удари с електрошокови палки, насилствено хранене с тръба в трахеята, използване на устройства за изтезания като "пейката на тигъра", жестоки побои, инжектиране с психотропни вещества и продължително лишаване от храна и сън.

Специалният докладчик на ООН по изтезанията, Амнести Интернешънъл и други правозащитни организации съобщават за широкото използване на изтезания спрямо практикуващи Фалун Гонг. При това, случаите на санкциониране на подобни нарушения, съгласно китайското законодателство, са изключително редки и малко на брой.

По-известни са случаи на възнаграждаване на длъжностни лица и институции — чрез парични премии или издигане в кариерата — за постигане на високи резултати в "превъзпитанието" с помощта на изтезания.

Гореизброените мерки позволяват наказание на практикуващи Фалун Гонг без ползване на закона. В резултат на това, когато осъждат, включително на затвор, практикуващи Фалун Гонг, китайски съдии се ръководят само от вътрешни документи, секретни заповеди или дори телефонни обаждания от служители на ККП.

По-лошо, много съдебни дела се решават предварително от представители на ЦК на ККП и преди съдиите да се запознаят с обвиненията. В други случаи, обвиняемите са изпращани в лагери за принудителен труд без съдебно производство.

(15) Световна организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG), "Унищожаване на съзнанието и тялото чрез промиване на мозъка", 28 април 2004 г.,
http://www.zhuichaguoji.org/node/60.

Източник: https://faluninfo.ru/press-centr/dokumenty/drugoe/nezakonnost-presledovaniya-falungun-pravovoj-analiz/

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies