китайска войска преследване Фалун Гонг

Публикуваме правен анализ на преследването на Фалун Гонг (Фалун Дафа) в Китай. Автор на анализа е Иян Ся, ръководител на отдела за политика и изследвания на Фондацията за човешки права и върховенство на закона (HRLF) и ръководител на разследващия отдел на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG).


2. Засилване на полицейската жестокост и безнаказаност

На първо място, юристи твърдят, че методите за изтезания, прилагани спрямо тях, са първоначално разработени за репресии срещу техни клиенти, последователи на Фалун Гонг.

В писмо от 2009 г., адвокат Гао Джишън разкрива изтезания, на които е бил подложен в ареста. По думите му, един от охранителите казал: "Прав си, изтезаваме последователи на Фалун Гонг... дванадесетте вида изтезания, които се готвим да приложим върху теб, честно казано, са разработени за последователи на Фалун Гонг". (18)

През декември 2010 г., преди последното си похищение от полицията, Тън Бяо, адвокат и професор по право, съобщава, че полицаи в Пекин му намекнали, че прилаганите спрямо него мъчения, са разработени за практикуващи Фалун Гонг. От тези думи го побили тръпки. (19)

На второ място, държавни служители, повишени заради т.нар. "ефективна" работа с Фалун Гонг, впоследствие измъчват други затворници, понякога до смърт. Най-известният случай е на Сун Дзиган, измъчван до смърт през 2003 г.

След като смъртта на Сун придобива широк обществен отзвук, 23 души получават дисциплинарни наказания (20). Единият е ръководител на окръжната служба в Тянхъ на комитета за обществена сигурност в Гуанджоу. Според последователи на Фалун Гонг, този човек е един от виновниците за смъртта на тяхната съмишленичка Ли Сяодзин през юни 2002 г.

Горният пример показва, че изтезанията до смърт на практикуващи Фалун Гонг не само остават безнаказани, но и са насърчавани: отговорният за смъртта на друг човек получава повишение. Ако виновникът за смъртта на Ли Сяодзин беше наказан за убийството ѝ, може би сега Сун Дзиган щеше да бъде жив.

3. Неправилно причисляване на активисти и жалбоподатели към последователи на Фалун Гонг

Онлайн изданието на ежедневника "Хъбей Дейли" публикува статия със заглавие "Последната подписка". В нея се разказва за човек, пътувал четири пъти до Пекин, с цел подаване на анти-корупционни жалби срещу местния секретар на китайската комунистическа партия (ККП). След като научава за жалбите, партийният секретар се свързва с Управление 6-10 в Пекин и лъже, че жалбоподателят е практикуващ Фалун Гонг, у когото са открити експлозиви.

Управление 6-10 в Пекин мобилизира полицията и задържа набедения жалбоподател. По-късно се оказва, че той не е последовател на Фалун Гонг. Местният секретар на ККП използва етикета "практикуващ Фалун Гонг", за да задвижи Управление 6-10 да задържи неудобен човек. (21)

Има много такива примери. През юни 2009 г. в град Шишу, провинция Хубей, се провеждат масови демонстрации по повод подозрителната смърт на млад хотелски готвач. Ръководството на хотела е известно с добрите отношения с местните власти.

Хиляди въоръжени полицаи разпръсват демонстрантите. Държавните медии невярно представят протестите като организарани от практикуващи Фалун Гонг. Местен жител съобщава на агенция "Ройтерс" как властите са информирали населението, че "полицията е повикана, за да разпръсне бандитите и членове на забранената духовна група Фалун Гонг".

Подобен инцидент се случва същата година в същата провинция. Хотелската служителка Дан Юдзяо убила местен чиновник, който се опитал да я изнасили. Граждани, застъпили се за Дан, са обявени за последователи на Фалун Гонг.

През декември 2010 г., властите в град Дзинан, провинция Шандун, заплашват собствениците на принудително съборени домове, че ако не се съгласят с предложената им компенсация, ще се отнесат с тях като с практикуващи Фалун Гонг или като с контрареволюционери.(22)

Местните власти схващат, че ако свържат кой да е случай с Фалун Гонг, могат да пренебрегват законите и да използват насилие и други форми на "специално отношение" срещу всеки гражданин на КНР.

В заключение може да отбележим, че когато разглеждаме нарушенията на човешките права в Китай, е важно да разберем, че това не е държава с добре установена правна система, нуждаеща се от подобрение. Вместо това, става въпрос за режим, който не спазва собствените си закони. Управляващата партия системно и умишлено нарушава законите на държавата, погазвайки гарантираните от закона права на гражданите.

(18) "Тъмната нощ, тъмната качулка и похищението от тъмната мафия", Гао Джишън, английски превод, публикуван от Хюман Райтс Чайна, 8 февруари 2009 г., http://hrichina.org/public/PDFs/PressReleases/2009.02.08_Gao_Zhisheng_account_ENG.pdf

(19) "Ямата, в която да те погребат", Тън Бяо, "Уолстрийт джърнъл", 28 декември 2010 г., http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203731004576045152244293970.html

(20) "Изслушване на дело за умишлено нанасяне на телесна повреда, довела до смъртта на Сун Дзиган; Над 20 служители са наказани дисциплинарно", агенция "Синхуа", 5 юни 2003 г., http: //news.xinhuanet.com/newscenter/2003-06/05 / content_905017.htm

(21) Оригиналната страница с тази статия е изтрита. Авторът притежава снимка на екрана с тази страница, която може да бъде предоставена при поискване.

(22) "Принудително изселване на хора в район Хуаин, град Дзинан. Неподписването на съглашение се равнява на участие във Фалун Гонг. Принудително разрушаване на домове: който откаже да подпише споразумение, се наказва като практикуващ Фалун Гонг", Правозащитната организация CHRD, 6 януари 2011 г., http://groups.google.com/group/weiquanwang_CHRD/browse_thread/thread/296cc65a0f5e31b0

Източник: https://faluninfo.ru/press-centr/dokumenty/drugoe/nezakonnost-presledovaniya-falungun-pravovoj-analiz/

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies