загинали убити осъдени Китай Фалун Гонг

Фалшиви доказателства, тайно издаване на присъди, неправомерно скриване на информация, тормоз и изтезания: това са само част от методите, приложени спрямо 107 последователи на Фалун Гонг, осъдени на затвор в Китай през първите пет месеца на годината. Това стана ясно от доклад на медията Minghui.org от 11 юни 2020 г.

Фалун Гонг, известен също с името Фалун Дафа, е духовен метод за самоусъвършенстване, основан на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Преследван от 20 юли 1999 г. от китайската комунистическа партия заради огромната си популярност.

Присъдите са 42 през януари, 18 през февруари, 18 през март, 17 през април и 12 през май. Осъдените 107 симпатизанти на духовния метод са от 14 провинции и градове на централно подчинение.

Най-много присъди са издадени в провинциите Ляонин (15) и Хъбей (14). Заради информационното затъмнение, особено по време на пандемията с ККП вируса (коронавируса), е възможно тази статистика да е непълна и действителният брой осъдени да е по-висок.

Най-дългите присъди са 11 и 12 години, и двете издадени в провинция Хубей. Средната продължителност на присъдите е 3,9 години.

Повечето осъдени през април са жени; шест от общо 12 последователи, осъдени през май, са между 65- и 73-годишни.

Фалшиви доказателства

Лиу Сифан, кърмеща майка от град Дзинан, провинция Шандун, е осъдена на две години и три месеца затвор през март 2020 г., заради практикуване на Фалун Гонг. Жената е обвинена в "подкопаване на закона чрез организация-култ": стандартно обвинение срещу последователи на Фалун Гонг в Китай. Съдията не позволява на близките ѝ да присъстват на процеса.

По време на делото, прокурорът представя като уличаващи доказателства, информационни материали за Фалун Гонг, намерени в района на дома на Лиу през юли 2019 г. Адвокатът на обвиняемата пледира невиновност и оспорва доказателствата с аргумента, че е невъзможно неговата клиентка да е разпространявала листовки през юли, тъй като е арестувана и изпратена в центъра за задържане в Бинджоу месец по-рано.

Фабрикувани доказателства са използвани и срещу 60-годишния пенсиониран учител Сю Шъкай от провинция Съчуан. Той е осъден на 16 месеца затвор на 23 април 2020 г. заради разпространяване на листовки с информация за Фалун Гонг.

Полицаи го арестуват вечерта на 23 април 2019 г., а на следващия ден го водят на различни места в града, на всяко от които му правят снимки, които после използват като доказателство, че е разпространявал информация за Фалун Гонг.

Злоупотреба с доказателства е констатирана и по време на съдебния процес срещу 77-годишната Шъ Цяоюн от провинция Хунан. Конфискуваните от дома ѝ листовки за Фалун Гонг са използвани срещу нея, като всяка страница е регистрирана като отделно доказателство. Така на 21 април 2020 г. Окръжният съд в Юху я осъжда на шест месеца домашен арест.

Тайни присъди и скриване на информация

Тайното издаване на присъди и неправомерното скриване на информация за съдебните дела не е необичайна практика в китайските съдилища. В редица случаи роднините и адвокатите на последователи на Фалун Гонг са в неведение, че техните близки и клиенти са вече осъдени и изпратени в затвора.

Когато отиват в края на април да посетят Гао Юмин в център за задържане в Уцин, нейни близки откриват, че я няма. Властите ги информират, че жената е преместена в женския затвор в Тиендзин, за да излежи шестгодишна присъда заради практикуване на Фалун Гонг. Съдът издава присъдата, без да спазва правната процедура, според която семейството на осъдения трябва да бъде уведомено за решението.

Съдебна процедура в домашни условия

Полицаи и служители на Окръжния съд в Хайган нахлуват в дома на Ян Сухуа от град Цинхуандао, провинция Хъбей, на 6 април 2020 г. и провеждат съдебно производство на място.

Заради силния шок от преживения тормоз преди и по време на неочаквания съд, жената започва да халюцинира и не може да ходи. Въпреки това я осъждат на четири години затвор и парична глоба от 2000 юана (около 500 лв.).

Изтезания в очакване на присъдата

59-годишната Сю Фънлиу от град Уху, провинция Анхуей, е осъдена на три години в женския затвор на същата провинция, за практикуване на Фалун Гонг.

След арест за разпространяване на информация за Фалун Гонг на 28 май 2018 г., Сю е поставена в център за задържане в Уху, където е бита, насилствено хранена с тръба в трахеята и наблюдавана 24 часа в денонощието.

От януари до март 2020 г. в Китай са регистрирани 17 смъртни случая на последователи на Фалун Гонг в резултат на мъчения и тормоз от полицията. Жестокото преследване не стихва дори в условията на пандемията от ККП вируса (коронавируса).

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies