провинция Ляонин, Китай

Прокуратурата в район Фумън на град Фусин, провинция Ляонин, обвинила бившия прокурор Уу Дзюнхъ и още трима души в разпространяване на информация за духовната практика Фалун Гонг.

Обвинението било предявено на 12 декември 2014 г. въпреки липса на каквито и да било доказателства за извършване на престъпление и под натиск от заместник-секретаря на Политическия комитет по съдебна власт Уан Циубо и началника на полицията във Фусин, Ян Джънфу.

Делото е предадено на градския съд във Фумън и предстои съдебно производство.

Полицаи от Фусин арестували Уу заедно с още няколко последователи на Фалун Гонг на 20 март 2014 г. Полицаите извършили обиск в дома на Уу. Те конфискували всички налични парични средства, без да издадат протокол за изземване и без наличие на законна заповед за обиск.

Заповедта за ареста била издадена от секретаря на китайската комунистическата партия във Фусин, Джан Тиемин. Джан издал заповедта, след като местен симпатизант на Фалун Гонг му се обадил по телефона и го призовал да не участва в репресиите срещу духовната практика.

Уу Дзюнхе, 60 г., е бивш прокурор в район Фумън на град Фусин. Уволнили го и осъдили на две години принудителен труд за това, че практикува Фалун Гонг. Уу е уважаван сред своите колеги, и е честен и порядъчен китайски гражданин. Въпреки това изгубил работата и свободата си.

Преди да започне да практикува Фалун Гонг, Уу страдал от заболяване на сърцето. Също бил властен и суров по характер. След като избрал да тръгне по пътя на самоусъвършенстването, всичките му болести изчезнали. Станал добър човек и започнал да се държи с уважение и внимание към другите.

Тъй като се облагодетелствал толкова много от Фалун Гонг, Уу споделял искрено и въодушевено на хората за практиката. Той разказвал и за несправедливостта на преследването на Фалун Гонг в Китай.

Преследването на духовната практика Фалун Гонг в Китай започва на 20 юли 1999 г. с еднолична заповед на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин. Репресиите започват, след като властите в Пекин установяват, че практикуващите Фалун Гонг са между 70 и 100 милиона души, почти два пъти повече от членовете на комунистическата партия.

Практикуването на Фалун Гонг не е незаконно в Китай. Извършването на репресии спрямо симпатизанти на Фалун Гонг е нарушение на Конституцията и законите на страната.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies