репресии на Фалун Гонг в Китай

Въпреки кризата с коронавируса, китайската комунистическа партия засилва преследването на духовния метод Фалун Гонг през първите шест месеца на 2020 г., в сравнение със същия период на 2019 г.

Световният портал на Фалун Гонг, Minghui.org, е документирал 2654 ареста и 2659 случая на тормоз на последователи в Китай от януари до юни. От тях, на 1687 са обискирани домовете, а 1246 (47 процента) са все още в ареста.

Случаите са регистрирани в 28 провинции и общини. В провинциите Хъбей, Шандун, Ляонин, Хъйлундзян и Съчуан има най-много случаи. Там властите тормозят последователи в голям мащаб и провеждат сесии за промиване на мозъци.

Арестите пряко са довели до смъртта на трима последователи, включително на 68-годишна жена в деня на задържане, на друга жена след четири дни в ареста, и на трета в началото на юли, в резултат на часове побой след задържане в края на юни.

Пострадали са голям брой възрастни последователи: 540 (10.1 процента) от общо 5313 са над 65-годишни, от които 116 на 65-70 години, 278 над 70-годишни, 140 над 80-годишни и 6 над 90-годишни.

Сред жертвите на преследването тази година има професори, учители, компютърни специалисти, счетоводители, инженери, лекари, пенсионирани военни, банкови управители и собственици на малък бизнес.

Някои от последователите са многократно преследвани през последните две десетилетия. Бивш учител от провинция Съчуан излежава 15-годишна присъда, a мъж от Пекин 14-годишна. Софтуерен инженер е арестуван отново след излежаване на петгодишна присъда. Жена от провинция Дзянси е подложена на тормоз след освобождаване от затвора, където излежава двегодишна присъда: полицаи я принуждават да им докладва всеки месец и да пише доклади за мислите си. Също ѝ вземат пръстови отпечатъци и записват нейни лични данни като размер на обувките.

Заради цензурата в Китай, невинаги е възможно броят на преследваните последователи да бъде докладван навреме, нито да се набави цялостна информация.

Преследване по време на пандемия

Властите в Китай отмъщават с репресии на последователи, които изобличават използването на методи от преследването на Фалун Гонг за прикриване на заразата с КОВИД-19.

Жена от провинция Хунан е принудена да напусне дома си, след като властите откриват, че е разлепила плакати с QR кодове (двумерни баркодове), които водят до задгранични уебсайтове с нецензурирана информация за пандемията. Лекар от провинция Нинся е арестувана два пъти – през март и юни – за раздаване на информационни листовки. Полицията не пощадява дори деветгодишно момиче, след като разпространява информация за заразата из квартала, където живее.

Полицаи арестуват жена от провинция Гуанси на 5 февруари посред нощ под претекст, че трябва да измерят температурата на нея и съпруга ѝ. Оттогава жената е държана инкомуникадо.

Преследване преди важни дати

Китайската комунистическа партия (ККП) засилва преследването на Фалун Гонг преди чувствителни дати като значими политически срещи в Пекин, известни с името "Двете сесии" (Националния партиен конгрес и Народната политическа консултативна конференция – и двете отложени от март за май), 25 април (годишнина от първия протест на Фалун Гонг) и 13 май (годишнина от представянето на Фалун Гонг пред обществеността).

От април насам, полицаи в Пекин са претърсили домовете на голям брой последователи, разпитвали са ги и са ги принудили да попълват въпросници дали все още практикуват Фалун Гонг и дали са подписвали декларации, че се отказват от убежденията си.

Тъй като местните центрове за задържане отказват да приемат последователи заради пандемията, повечето са освободени срещу гаранция. Някои са принудени да напуснат Пекин и да не се връщат до края на "Двете сесии".

Извън Пекин, властите в провинциите Шандун и Хъйлундзян обявяват награди от 1000 юана (240 лв.) за всеки, докладвал последовател на Фалун Гонг и от 5000 юана (1200 лв.) за всеки полицай, арестувал последовател на духовния метод.

Жител на провинция Синдзян на почти 90 години е арестуван преди срещите на ККП и оттогава е държан инкомуникадо.

84-годишна жена в Шанхай е наблюдавана денонощно преди 25 април.
В провинция Шанси, полицията арестува над 100 последователи на 17 май: само дни след посещението на лидера Си Дзинпин в град Тайюен на 11 и 12 май.

Преследване по заповед на Народната политическа консултативна конференция и Управление 6-10

В град Цанджоу, провинция Хъбей, Конференцията издава класифициран документ от седем страници за нова кампания. Висшият партиен орган с власт над законоприлагащите и правораздавателните агенции в Китай, отговаря за управлението и провеждането на репресиите срещу Фалун Гонг.

На местните власти е даден срок 15 юни, да осигурят места за провеждане на сесии за промиване на мозъци. За говорители на тези сесии са наети религиозни лидери, психолози и бивши последователи на Фалун Гонг, изоставили практиката заради натиск.

В провинция Дзилин, Конференцията нарежда нова вълна на преследване, в резултат на което през периода март-април са арестувани шест последователи и подложени на тормоз други 60.
Тази нова кампания за "зануляване" цели да принуди последователите да се откажат от своите убеждения.

Клонът на Конференцията е Гуейджоу е издал заповед за пълно "трансформиране" на всички последователи до 2023 г. Заповедта се основава на документ номер 101, издаден от централата на Конференцията в Пекин, със заглавие "По въпроса за намаляване броя последователи на Фалун Гонг".

В повечето случаи, полицаи и представители на жилищни комитети посещават последователите лично. Ако последните откажат да подпишат декларации, че се отказват от Фалун Гонг, служителите ги заплашват с изпращане в центрове за промиване на мозъци или с попречване на децата им да намерят работа или да влязат в колеж. В провинция Ляонин, последователи са заплашени с отнемане на дадените им от държавата ферми, които стопанисват.

Подобното на Гестапо Управление 6-10 е учредено на 10 юни 1999 г. със специална задача да потиска Фалун Гонг. Въпреки обявеното му разпускане през 2018 г., то продължава да играя важна роля в репресиите.

Нарушаване на правните процедури

Полицията нарушава законовите процедури на всяка стъпка: от ареста на последователи, които медитират у дома до претърсването на домовете им без заповед. Някои последователи са отведени в болници за душевноболни и им е отказвано посещение от роднини.

Полицаи в провинция Дзянсу дежурят и наблюдават дома на последователка в продължение на дни, докато тя е на кратко пътуване. Арестуват я при връщането ѝ вкъщи на 29 април. Арест на друга последователка е одобрен от прокурор с цел попълване на квота в провинция Хъбей. Полицаи в Чунцин притискат последователи да дадат фалшиви показания, за подвеждане под съдебна отговорност на 75-годишен човек.

Финансово преследване

ККП следва три основни насоки в преследването на Фалун Гонг: "разрушете репутацията им, унищожете ги финансово и ги елиминирайте физически".

Освен че арестуват последователи, властите обискират техните домове, конфискуват ценности, принуждават ги да напуснат работа или изключват децата им училище, и спират пенсиите им.

През първата половина на 2020 г., полицията глобява или конфискува от 42 последователи на Фалун Гонг сума на обща стойност 2 091 600 юана (500 496 лв.), което прави средно по 49 800 юана (11 916 лв.) на човек. По време на арест на двама последователи, полицията иззема от домовете им над 500 000 юана (119 644 лв.).

След като открива 14 200 юана (3400 лв.) в брой в дома на жена от провинция Шандун, полицай възкликва развълнувано: "Днес ще празнуваме!"

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е традиционна духовна дисциплина, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Преследвана е от ККП от 1999 г. насам.

Източник: https://en.minghui.org/html/articles/2020/7/17/185913.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies