Хе Бинганг и годеницата му Джан Ибо

През първата половина на 2023 година бяха съобщени 702 случая на китайски съдилища, които издават несправедливи присъди за лишаване от свобода. Присъдите са за практикуващи Фалун Гонг от цялата страна поради тяхната вяра или действия, като например споделяне на информация, която противодейства на пропагандата на китайската комунистическа партия (ККП) срещу практиката.

Само преди по-малко от месец, на 20 юли се навършиха 24 години от началото на най-мащабното преследване на мирни граждани в съвременната история на човечеството – последователите на практиката Фалун Гонг в Китай, водено от ККП.

Фалун Гонг, известен още като Фалун Дафа, е традиционна дисциплина за самоусъвършенстване, включваща упражнения за медитация и базирана на принципите на Истинност, Доброта и Търпение. Практиката бързо придоби широка популярност заради своите морални учения и ползи за здравето, разпространявайки се в над 110 страни по света, включително и България.

Докладването за неправилно прилагане на закона създава значителни предизвикателства и опасности както за лицата, подаващи сигналите, така и за семействата на жертвите. Също така, много подобни случаи остават недокладвани.

Тежки наказания и несправедливи съдебни производства

Наказанията, на които се подлагат практикуващите Фалун Гонг, продължават да бъдат тежки, а несправедливите практики се поддържат, включително използването на неясни и произволни закони, както и отказ от право на справедливо съдебно производство.

Осъжданите практикуващи получават присъди с дължина до 14 години затвор и глоби в размер до 100 000 юана (приблизително 25 000 лева).

В повечето случаи лицата, осъдени за практикуване на Фалун Гонг, се обвиняват по член 300 от китайския наказателен кодекс за участие в дейности, които подкопават прилагането на закона чрез използване на еретична организация. Въпреки че китайската конституция дава видима защита на свободата на вероизповедание и изразяване, такива дейности се редовно преследват криминално. Освен това при прилагането на член 300 не се конкретизира кой конкретен закон подкопават практикуващите Фалун Гонг, а също така не се обяснява как техните действия водят до нарушаване на такъв закон.

В този неправеден съдебен процес се добавя и редовен отказ на практикуващите Фалун Гонг да бъдат защитавани от адвокати или намесата в работата на защитниците им. В случая с делото срещу г-жа Джан Сучин, съдията от град Хуейшян, провинция Хунан, пречи на нейния адвокат г-н Сие Яанджи да защити нейната невинност. След това съдията налага на адвоката да напусне съдебната зала.

Според информацията на Christian Solidarity Worldwide (CSW), съдията принуждава местната полиция да извика адвоката в полицейското управление под подозрение в извършване на "дейности с еретична организация за нарушаване на обществения ред" и го задържа за няколко часа.

Сие сподели за CSW: "Най-ужасяващото е, че съдът може да злоупотреби със своите правомощия и да лиши обвиняемия от защита, като подаде фалшив сигнал към полицията." Той добави, че такова поведение на съдиите може да доведе до "фундаментално разрушаване на китайската система на наказателно правосъдие и загуба на достойнството на закона".

Присъди на национално ниво

Осъдените практикуващи произхождат от 21 провинции, четири общини и два автономни региона в Китай. В провинция Шандонг са отчетени най-много случаи - 111, последвани от Ляонин (85) и Хейлундзян (77).

Сред тези, които са били осъдени, е г-н Ли Дешенг, 22-годишен мъж от град Гуанджоу, провинция Гуангдонг. Той беше арестуван на 21 юни 2023 г., след като собственик на магазин го докладва за размяна на банкноти от 1 юан, върху които е отпечатана информация за Фалун Гонг. Това е често използван метод, който обикновено се прилага за заобикаляне на строгата информационна цензура, наложена върху разпространението на информация за духовната практика в Китай.

Собственикът на магазина по-късно получава награда от 6 000 юана (1 483 лв) от местната "Асоциация против култовете", организация, която е спонсорирана от Комитета по политически и правни въпроси и наблюдава преследването на Фалун Гонг в чужбина.

Арестът на Дешенг беше одобрен от областната прокуратура на Хайджу на 26 юли 2021 г. Област Хайджу е един от 11-те градски района на град Гуанджоу, столицата на провинция Гуангдонг. Съдият Уанг Дзе от окръжния съд в Хайджу го осъди на четири години затвор и глоба от 5000 юана (1 230 лв.) на 11 януари 2023 г. В момента Дешенг е задържан в затвора в Пекин. Бащата му, 55-годишният г-н Ли Аймин, също е задържан и все още не е осъден.

Роднина на жител на САЩ

Г-н Джоу Дейонг от провинция Шандонг, чийто съпруга и син са жители на САЩ, беше осъден на 8 години затвор на 22 април 2023 г. за притежание на материали за Фалун Гонг. Според сина на г-н Джоу, той не е участвал в споделянето на информация за преследването, а просто е държал материалите и книгите за Фалун Гонг на жена си.

Г-н Джоу беше арестуван заедно с девет други практикуващи Фалун Гонг и членове на техните семейства при полицейска проверка на 23 април 2021 г. На г-н Джоу беше дадена най-дългата присъда, както и глоба от 100 000 юана (приблизително 27 400 лв). Съпругата и синът на г-н Джоу продължават да призовават за неговото освобождаване, а няколко американски конгресмени се присъединяват към техния призив.

Двойка осъдена за софтуер за заобикаляне на защитната стена

Хе Бинганг и годеницата му Джан Ибо бяха осъдени съответно на шест и пет години на 12 юни 2023 г. в Шанхай.

Двамата се обвиняват за предполагаемо участие в разработването и поддържането на софтуер за заобикаляне на защитната стена oGate, според информация на уебсайта Minghui и познати на двойката в САЩ. Също така, архивът на faluninfo.net показва, че тяхната вяра във Фалун Гонг е играла основна роля в решенията, взети по техните дела. 

Според Rights Protection Network г-н Хе обжалва присъдата си, но съдът я отхвърли. В момента той излежава шестгодишна присъда в затвор в Шанхай, а Джан излежава петгодишна присъда в женския затвор в Шанхай.

Има ли световна реакция?

Всички тези случаи са показателни за едно неутешително положение. Китай продължава да преследва своите граждани поради тяхната вяра и убеждения. Преследването на Фалун Дафа в Китай започна през лятото на 1999 година и продължава с пълна сила и до ден днешен. Въпреки множеството петиции и срещи на най-високо правителствено ниво, изглежда, че светът все още се страхува да заеме твърда позиция срещу нарушаването на правата на човека в Китай. До кога?

Поради икономически интереси, мнозина държави продължават да затварят очите си за това, което се случва в страната, с която се стремят да поддържат добри бизнес връзки и която често наричат "надежден бизнес партньор". И когато става въпрос за защитата на основните свободи на хората, тогава се използва крилата фраза клише, че това са "вътрешни въпроси", които, според тях, не засягат бизнеса.

Но в крайна сметка, истината е една. Като правите бизнес с Китай, не подкрепяте ли китайския комунистически режим, който стои в основата на нечовешкото страдание на стотици хиляди последователи на Фалун Дафа, загубили живота си в резултат на репресиите срещу тях? Затова, не можем да избегнем да зададем и този въпрос: не стават ли съучастници и тези, които подкрепят китайския комунистически режим когато разчитат на бизнеса с него?

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies