Китайски блогър

След поредица от публикации на политически чувствителни теми в китайските социални мрежи, китайски блогър и последовател на преследваната духовна практика Фалун Гонг е бил отвлечен от комунистическите власти, информира китайскоезичната медия NTD Television.

Блогърът е регистриран с псевдонима Хуашиа Джендао в социалната платформа Сина Уейбо. В превод псевдонимът означава "Китай по праведен път". Блогърът, 29-годишен, пише основно за настоящата политическа ситуация и преследването на Фалун Гонг. Блогът му се чете от значителен брой онлайн потребители в Китай.

Според информацията, той е изчезнал от мрежата на 3 февруари 2015 г., съдейки по последните му постинги.

Комунистическата партия преследва духовната практика Фалун Гонг от 1999 г. насам.

Хуашиа Джендао отразява редовно факти за различни престъпления, извършвани от властите спрямо практикуващи Фалун Гонг: като незаконно лишаване от свобода, мъчения и отнемане на органи.

Профилът на блогъра е често блокиран или изтриван. След всяко изтриване Хуашиа Джендао създава нов профил, добавяйки различни цифри към псевдонима. Активен от средата на миналата година, блогърът е създал 225 нови профила.

На 7 февруари, световният уебсайт на Фалун Гонг, Minghui.org, публикува информация, че блогърът Хуашиа Джендао е практикуващ Фалун Гонг от провинция Гуандун. Уебсайтът потвърждава, че Джен е бил отвлечен от агенти на Бюрото за обществена сигурност на 3 февруари.

В деня на ареста си Джен публикува следния текст: "По коментарите на всички виждам, че сте разбрали. Чувствам облекчение."

Според доклада на Minghui.org, след тази дата с Джен е изгубен всякакъв контакт.

Фалун Гонг става широко популярен в Китай през 90-те години на 20-и век. Това подбужда лидера на комунистическата партия Дзян Дзъмин да започне кампания на преследване срещу практиката. Той чувства заплаха за властта си, изправен пред принципите на Фалун Гонг: Истинност, Доброта и Търпение. Тези принципи представляват заплаха за атеистичната идеология на комунистическата партия.

През последните 15 години на репресии, симпатизанти на Фалун Гонг в и извън Китай неуморно информират международната общност за преследването и неговите жертви.

Пореден акт на репресии

Политическият коментатор Тан Дзинюен каза пред NTD Television, че "отвличането на Хуашиа Джендао е ярък пример за репресивните действия на комунистическата партия срещу свободата на словото в китайския Интернет, и е тежко нарушение на човешките права."

Държавните органи за сигурност на китайския режим отдавна атакуват онлайн знаменитости, дисиденти, правозащитни адвокати и последователи на Фалун Гонг, които коментират открито режима и неговите престъпления.

Според експерти, преследването на Фалун Гонг е в противоречие с китайската конституция, която гарантира свободата на словото и убежденията.

Интернет потребителите, които следят блога на Хуашиа Джендао, изразиха безпокойство от изчезването му и призоваха за обществено внимание към неговото изчезване.

"Дълго време следях блога му. Какво престъпление е извършил? Престъплението свободно изразяване? Или престъпление на съвестта?", писа потребителят Лиушу2009.

Друг потребител с псевдоним Айрън Тауъл Уайф 23 коментира: "Ако един човек не е в безопасност, никой от нас не е в безопасност. Ако един човек няма свобода, никой от нас няма свобода!"

"Хуашиа даде надежда на много хора, но изчезна преди тези надежди да се осъществят. Бог да благослови Хуашиа!", писа потребителят Болън Бушин.

Според вътрешни източници на NTD Television, Хуашиа Джендао вероятно е задържан в центъра за задържане "Нанджоу", разположен в град Гуанджоу, провинция Гуандун.


 

Този уебсайт използва cookies